Scan baby.

Assalammualaikum mummy Nak tnya..klau ikutkan kiraan apps.. Sya dah 6 weeks..agak2 berapa weeks sya boleh prgi scan... Sbb tngh save bajet... takut klau terlalu awal prgi scan

32 Balas

mmg kk akn mitk scn dlu di swsta sb nk tngok due date sme x GN kk ksi..biasa akn beza bpe hri sje..sy buka buku 13/3 dh scn KT swsta..cma lari dri date haid di kelender..swsta ckp xnmpk ape..sy scan TVS Bru npk kntung Bru 5 mnggu bpe hri..Lau ikut date kelder ptut sy dh 7 mnggu lbih so nti 12/3 scn lgi TVS pstu 13/3 Bru buka buku..so KT sni dh beza 2 mnggu..ape.pn sy tnggu scn 12/3 nti..biasa scn KT swsta xmhl..Ada yg bwh 50..skrg sis dh bole prgi scan dh..

8-10 week tu better... kalau nk jimat...check upt terus pergi ..ke kk.. ckp dh positif upt...bila dpt tarikh buka buku nnt dctr akan scan..tpi setengah kk nak gmbr scan dri swasta..so sis cl kk area rumah sis..dan tanya dulu😊.. kalau nak scan dkt swasta sis tunggu 8-9week... sbb setiap orng x sama..ada orng 8w dh nmpak baby+heartbeat.. tapi sy hri tu g 8 week..tapi nmpk kantung je... sy repeat 10w bru nampak heartbeat+baby

sepanjang sy checkup dkt klinik. xde langsung dyorg buat scan. scan msa nk tgk kantung bby bila dpt tau pregnant. tu je. sampai ke sudah xde buat scan.. now, dah msuk 30weeks da pun. scannya lngsung xda nk bg tnjuk kt suami gmbr bby. nk harap scan luar, bajet pun semuanya mahal. redho je esok bby kluar boy or girl. nk prepare bju apa utk bby pn xtau.

wslam. nak scan untuk apa tu? klau nk save bajet tkyh scan pun tkpa . mcm sy pergi klinik kesihatan ja masa 5 minggu pstu nurse bg tarikh buka buku pink .8 minggu, buka buku pink , check urine test, pastu scan tgok bby ada hearbeat. tk perlu byr

1y ago

Kalau macam tu hari jumaat atau sabtu awak dah boleh pergi scan.

Wa’alaikumussalam.. nasihat saya tunggu lagi 2minggu 4hari mcm tu.. sebab kekadang lambat ovulate ~ risau kiraan baby tak ikut lmp.. Kalau pegi lagi 2w4d agak2 time tu baby dah 8w+, so dah boleh tgk jantung kelip2 sekali..

Pada minggu ke 10 saya pergi klinik kesihatan ibu dan anak berdekatan, terus bukak buku pink. Buku pink sesuai dibuka pada 8minggu-12minggu shj. Klw lebih dari tu,, kene bebel nak oi 🤣 Semua free x perlu bayar.

Hai awak. Saya hari tu pergi masa 6w untuk confirmkan pregnancy. Nampak dah kantung tu tapi kecik lagi. Tapi, Dr kata alhamdulillah bukan ectopic pregnancy and perlu datang lagi 2 minggu lepas tu.

1y ago

Alhamdulillah..nampak dah..siap nampak jantungnya 🤭

Masa bukak buku pink nanti,Masa jumpa dktr,dktr akn Tanya dh buat scan ke klu blm dktr akn scan masa tu utk tgk heartbeat n EDD...so xyah risau klu xnk buat kt luar..lg jimat✌️

7 week sya dh pegi scan...nmpk kantung je la..x de nmpk baby...tp scan tu pon sbb nk bukak buku pink...20 week baru kene scan balik nk tengok kedudukan baby dgn jantina baby..

scan utk cek bby atau bukak buku pink baik pergi mase 8 weeks ke ats yer.. baru lah nurse kat kk dia akn layan.. sbb biase kalo kandungan msih awa, nurse xkan layan