need moral support dari mommy

Assalammualaikum mommy semua moga dalam keadaan sihat hendaknya.. Sy cuma minta sokongan dan kekuatan dari mommy semua.. Suami sy ke Perlis ats urusan kerja selama seminggu. Sebelum tu dia ada bg rm50 untuk belanja mkn kami 3 beranak.. Patutnya dia balik hari nie.. So sy call tanya dia balik ke x hari nie..sbb lauk xda dah.. Tinggal la telur 5bijik..kalau dia balik selamat la sy esok sbb dia ada duitkn..Dia boleh mrh2 panggil sy bodoh dan haram jadah.. Dia kata sy habiskn duit dia ja 8thn sy kawin dgn dia ank pn dah 4..sekarang mengandung 19week.. X pnh dia panggil dgn perkataan mcm tu.. Sy jadi sebak sgt²..sy doa moga Allah tarik nyawa sy masa bersalin nnti sy xnk susahkn suami dah.. Sy rasa mcm hina sgt bila dia panggil mcm tu.. Doakn ya mommy moga sy kuat.. Hari tu gaduh dgn ipar nie gaduh gan suami.. Dh la sy ank yatim piatu dkt sapa lg s nk luahkn perasaan.. Harap mommy jgn kecam sy ya

85 Balas

Sis, semoga sis dipermudahkan urusan. Allahumma Aamiin 🤲🏻. Saya faham perasaan sis sebab suami saya suka bila marah hamburkan kata2 kesat. Bodoh, bangang, haram jadah. Saya marah, benci, dendam. Kerap kali juga saya doakan, "Ya Allah, Engkau kurniakanlah aku ganti seorang suami yg jaaaaauh lebih baik daripada "nama dia" dalam hidup dan matiku, dunia dan akhirat ku. Sampai tahap macam tu sis saya doa. Masalah nya saya yg bekerja, suami tak bekerja. Saya yang tanggup semua perbelanjaan rumah. Tapi dia masih lagi maki hamun saya. Dia kata, kerja dia adalah beribadat je. Semua keluar masuk duit saya pun, dia nak control. Sampaikan saya bagi duit kat mak saya pun, dia marah saya. Kata tak fikir perbelanjaan keluarga. Kerap juga timbul rasa menyesal kahwin dengan si suami. Rasa, "Kalau lah aku boleh putar masa." Sebelum kahwin, bukan main ramai orang yang minat dan nak peristerikan saya, kenapa lah saya pilih dia? Saya pilih dia sebab "agama". Tapi orang macam ni lah yang merosakkan imej agama. Dan tak seorang pun tahu suami saya ni sebenarnya tak bekerja even mak ayah dia sendiri. Entahlah sis.. Rasanya kalau nk diluahkan segala yang terbuku, memang takkan habis. Memang panjang lebar. Dan saya tak pernah cerita kisah ni pada seorang manusia pun, termasuk lah mak saya. Saya pendam. Ada time2 nya mood saya baik, saya doakan yang baik2 je untuk dia. "Ya Allah, kurniakanlah rezeki yang melimpah ruah ke atas ku, anakku, suamiku. Rezeki yang Engkau redhai, yang berkat, yang halal. Rezeki yang terus menerus mengalir bagaikan air sungai. Rezeki yang luasnya seluas Langit dan bumi. Rezeki yang Engkau permudahkan. Ya Allah, Engkau rezekikan lah suamiku pekerjaan yang terbaaaaikk untuk nya. Semoga dengan pekerjaan itu, dia mampu menjadi suami yang bertanggung jawab. Suami yang memberikan nafkah kepada isteri dan anak2. Ya Allah, jadikanlah suamiku, suami ya mempunyai sebaik2 muamalah (pergaulan) dengan isteri dan anak2. Suami yang bergaul dengan penuh kelembutan dan kasih sayang. Yang tidak mengherdik dan mengeluarkan kata2 kesat kepada isteri dan anak. Allahumma Aamiin.🤲🏻 " Ni lah antara doa saya dan panjang lagi sebenarnya. Sis, sebenarnya sis tak salah pun minta duit pada suami. Tu tanggugjawab dia. Sepatutnya, dia tahu rm50 tu mmg sekali beli barang, dah habis. Harga barang sekarang pun berapa. Sis, sebenarnya suami sis tu zalim pada sis. Zalim-tidak meletakkan sesuatu pada tempat nya. Doa org yang dizalimi ni makbul tau. Jadi banyakkan berdoa. Jangan sia2 kan doa tu untuk sesuatu yang mudarat. Contoh, sis doa sis nak mati. Jangan. Fikir anak2. Nak tau, saya pernah dengar kat radio. Ustaz kata, "Allah tu maha adil. Allah pasti balas perbuatan orang yg zalim walaupun kita tak minta. Jadi, peruntukan dia makbul org yang dizalimi tu, jangan disia2 kan. Doa untuk kebaikan kita". Saya tahu memang mencabar sis, nak doakan org yg menzalimi kita dengan doa kebaikan. Tapi jangan perkecilkan kuasa doa 😘💕

4y ago

Sis ada buat report kt pej agama x..jgn biar la geram pulak dgr laki cmni..dia xtaw ke klu x tunai tgjawab tu dia bdosa besar..mcm xtaw psl agama je klu cmtu..maaf sbb geram pulak baca sian isteri2 yg dpt suami cmni .

take care ye sis , sis cuba cari kerja dari rumah , banyak kan sabar ,Allah tidak akan menguji diluar kemampuan kita sis ... banyakkan doa minta dari Allah semoga dipermudahkan segala urusan , jgn minta doa yg tidak baik ... sis pun anak yatim , jadi sis tahu hidup susah sebagai anak yatim , takkan anak2 sis nak lalui benda yg sama ... sy pun anak yatim sis , mak meninggal umur sy 8thn ,adik sy 7thn, susah sgt sis ,sy nak membesar ,dgn mak tiri benci lagi ... terseksa dari kecil sampai besar , hidup kami 2 beradik mcm bola ,ditendang merata , Allah je tahu ... biar kita sebagai ibu yg membesarkan anak2 ,jgn org lain ...

Astaga ksian nya sis..sis jgn ckp bgitu sis..kata2 tu satu doa..fikirkn anak2 sis...wlaupn laki kita ckp bgitu kita sbagai wanita kena kuatkn smangat juga..doa bnyk2 iya sis..demi anak2 kita sa pn bgitu juga sis lg2 la time mgandung ni...sa hnya mampu nangis n bdoa jak sis...bsiala lelaki ni time kita mgandung dorg mmg teda pham dgn keadaan kita..kecewa sgt2...tp sa kena kuatkn smangat..demi anak...sptutnya skrg ni laki sis tu kena jaga sis baik2 teda blh dia ckp bgitu lg2 sis ni anak yatim piatu..berdosa bt anak yatim piatu bgitu..sedih pula sa sis...dgr luahan ati sis ni..😔😔sabar iya sis demi anak2..

Zaman skarang ni sume benda mahal sis. Klau jadi suri runah pun wajib ade pendapatan sampingan. Jgn bergantung pada suami 100%. Lelaki ni lain. Bila dia tahu bini x keje harap kat dia je, mula la naik ego dia. Saya sarankan sis crik keje part time di rumah. Contoh jaga anak org ke atau buat ape2 keje. Zaman skang ni mcm2 cara nak tmbah pendapatan. Jadi drosphip jual brg pun ok. Tpi klau ade duit sndiri, simpan diam2 tanpa pengetahuan suami. Bila dia tgok bini da bole berdikari in shaa allah prabgai dia akan berubah and x ego lagi.

Kdg2 sy rs pelik,hairan bin ajaib bila bc crita suami loser mcm ni tp isteri tetap preggy n biasanya ank mst ramai wlupun diri sendiri x bhgia.knp x bhgiakan diri sndiri dulu?i mean if dpt suami loser n x respect u sbg istri n ibu pd anak2 u lps ni stopla preggy dulu.kesian ank2 n baby.sy pun surirumah tp husbnd respect sy sb kami equal n ada tjwb msing2.rs geram pun ada bila bc ramainya prmpuan kat luar sana kena pijak2 dgn suami masing2.mcm lemah sgt kaum wanita ni..hmmm...

Pergi outstation seminggu, bagi rm50 je? Anak 4 pulak tu. Allah, moga awak diberi ketabahan. Sy cadangkan lepasni awak usahakan buat pendapatan sampingan. Lagi satu klu dia ada bg duit, awak simpan sikit tanpa pengetahuan dia. Mak2 memang selalu pesan mcm ni. Buat simpanan yg suami tak tahu. Apa2 jadi, duit tu la kita blh guna.

Sabsr sis.jangan mcm tu..sis kena ingat anak2.kesian dorang..emosi Masa preggy Ni mmg susah nk kawal.tapi Demi anak2,banyakkn berdoa.susaha jugak kalau Ada Suami yg lngsung xfikir anak n istri.50 tu memang xckup bagi sya.50 tu ckup utk sehari je.kesian KT anak2 xmakan.cuba bincang elok2 dengan Suami .moga dipermudahkan urusan sis

Saya berharap mommy bersabar ye.. semoga Allah dapat membantu mommy mencari jalan penyelasaian.. Jangan lah berdoa begitu ye mommy.. saya tahu hati mommy pasti sedih sgt bila suami buat mcm tu pada mommy.. tapi percayalah Allah pasti akan bantu mommy.. Semoga momny anak beranak dalam lindungan Allah SWT.. Amminnn

Allahu.. ujian buat puan. Banyakkan Istigfar & sebut Innalillahi wainnailahirojiun. Semoga dipermudahkan urusan. mungkin suami puan juga dlm keadaan stress. sibukkan diri, jgn terlalu fikirkan masalah tu. Fokus pada benda baik yg berlaku sepanjang perkahwinan. hormon mengandung ni mmg akan buat kita rasa mcm²..

sedihnya. Sabar. Mungkin dy penat sgt atau sis pun penat sgt. Sis byk doa, supaya suami sis lembut hati dan sentiasa baik dgn sis. Doa mati ni tak selesaikan masalah. Anak anak nnti cmne? kesian depa. Sis bykkan sedekah. seposen duaposen pn tkpe. Anggap Allah angkt jauh dosa dosa kecil kita dan suami