Suami Isteri PJJ

Assalamualaikum ibu2 semua. Kat sini ada ke ibu2 yg pjj dgn suami? Usia kandungan sy skrg 26weeks dan sy pjj dgn suami atas sbb kerja. Masa pkp dulu suami ada dgn sy 3 bulan tp lepas tu dia terpaksa balik ke Johor sbb kerja. Sy stay kat Borneo so nak jumpa tu mmg sgt la susah skrg. Sy stress bila berjauhan dgn suami mcm ni kadang2 menangis sbb suami xde dgn sy dah skrg ni. Masa 3 bulan pkp tu suami sy sgt2 membantu sy dalam urusan rumahtangga. Tp skrg sy rasa hilang tempat bergantung. Sy sorg2 uruskan semua. Sblom dia balik sana sy merayu2 menangis kat dia jgn tinggalkan sy kat sini walaupun sy tau mustahil sbb dua2 ada komitmen kerja. Ibu2 semua yg pjj dgn suami apa tips yg ibu2 boleh share supaya sy x stress dgn semua ni? UPDATE: Post ni dah 2 tahun. Alhamdulillah sekarang suami dah duduk sekali dengan saya. Terima kasih kepada semua yang dah reply ye. Doakan saya untuk prengnancy yang kedua ni ☺️

13 Balas

Wlkmsslm pn..saya pun pjj dgn suami..msa mgndung msuk 7bulan lbih sy pjj ngn suami..sbb kna krja..mmg ssh..tiap hari nngis sbb penat dgn krja..tp lma2 kna pkir juga kndungan..jdi sy mula bwa brtenang vidkol stiap mlm dgn suami..kdg2 vidkol tu on smpi pgi even msing2 tertidur.. lpastu skrg sy sda hbis cti brsalin dan prlu bkerja..anak sy d bawah jgaan pngasuh..buat ptma kaliny mmg ssh..risau keadaan anak..mcm mn mau buat susu ni klu anak nngis sbb slalu ada suami yg tlg buat..tp stiap malam dan sblm kluar ruma sy akan doa smoga Allah sntiasa mlndungi anak sy spnjg sy bkerja dan bjauhan dgn suami..dimudahkan segala urusan.. Puan jgn stress2 yaa..klu dpt vidkol ngn suami..klu ada rsa nak stress ka apa..cba share ngn suami..jgn pndam.. insyaAllah sy doakan smoga puan dpt dduk dekat ngn suami..doakan sy juga yaa..

waalaikumsalam. sy pun pjj dgn suami sy. thn ni adalah thn ke4 pjj dan sy skg pgnant 12w ank first. ms thu kata pgnant sy risau sgt² nk uruskan semua sndrian. tp sy brain wash sy pnya pmikiran sndri. sy positif kan diri sy untuk hndle kan semua ni. sy kalau stress ke sy letih ke sakit ke sy akan terus call suami sy bg tahu. atleast dia tahu apa yg kita tgh rasakan dan dpt kongsikn semuanya. itu cara sy buat x nk bg stress semua. Alhamdulillah suami sy pon akan call dan wasap tny keadaan sentiasa. apa yg penting mindset kita. kena sentiasa positif kn diri kita. insya Allah semuanya akan baik² saja.

Fikiran kena sentiasa positif, kalau rindu call, kalau sakit atau penat bagitau, kalau nak menangis silakan menangis, bagitau apa perasaan dan cerita apa yg masalah yg kita lalu, bukan utk bebankan suami tapi supaya dia tahu apa kita lalu dan rasa. kalau bole clearkan perasaan tu haritu jugak. jgn stress dan pendam perasaan lama2 sebab takut bagi kesan tak baik pada baby. Solat jgn tinggal, zikir jadikan amalan supaya hati tenang. Sy lepas nikah sempat sebulan je tinggal dgn suami dan pjj lain benua sampai sekarang (dah 33w pon). Semoga urusan awak dimudahkan^^

Hai sy da pjj almost 4 years.. Stress tu xla tp rindu je. Nanges sbb rindu je.. Rindu je sbb stress x sbb mak sy ckp buat lebih dpt lebih.. Tgh pregnant 7m n ada anak umur 1y 2m.. Hihi.. Kdg2 marah jgk hubs tp alhamdulillah hubs redo kena marah sbb die tau kte penat.. N alhamdulillah dpt buat die rasa bersalah sbb x ada dgn sy.. Relek je sis,, nanges klu nk nanges tp jgn smpai stress,, letak kebergantungan pd yg satu.. Ok

hi awak, saya PJJ setahun dah. faham perasaan tu, saya fikir suami nak cari duit utk kesenangan keluarga, dan doakan baik baik utk suami ye. rindu tu tak boleh nak buat apa, call selalu, balik kadang kadang, doakan yang baik baik, share kat suami apa yg buat seharian mcm suami ada dgn kita. saya selalu anggap dia dah pi kerja awal tu tak nampak dia, sedapkan hati 😂

Sama la, Sy pon PJJ lagi jauh la..3 bulan sekali baru jumpa, hasben kat negara arab Sy kt Malaysia…bertabah la 2 kali preggy kena PJJ & sekarang duduk ber3 dengan ank2 yg tengah lasak & Sy tengah preggy 😁😁😁 banyak2 rehat je..rumah sepah tu biasa la tp ajar ank2 kemas, kena pandai urus masa lagi2 ank sulung dah start sekolah lg la Busy

Saya pun pjj sis..masa selama pkp almost 3 Bulan Tu saya tak jumpa Suami..time Tu 4month...dapat jumpa time Raya Hari Tu , kandungan dah 7bulan..semua urus sendri... alhamdulillah Allah permudahkan..baby pun behave je...sis jangan stress2 ye😊

sy pun PJJ. now 36 weeks anak 1st. mmg nanges stp kali husband blk tp insyaallah ade hikmah. allah tahu ape yg terbaik. sis jgn stress2 kena happy je so baby pun nnt happy dlm perut. sy stp kali pujuk diri sy cmtu. hehe. 💪💪

Hai awk, sy pun PJJ.Lepas die pegi baru sy dpt tahu preggy, perut dah 4bulan baru die balik. Bulan 6 haritu die da pegi semula. Sy ok je sebab masih tinggal dengan keluarga, jadi rasa sunyi tu kurang la sikit. Semoga awk tabah ye

Ya allah rsa semangat baca komen2 kwn2 pjj.. semoga allah mudahkn rezeki kita agr dpt mmbesar kn baby bsama suami 😢😢 sy da ptghan second trimester msih tk dpt jumpa suami krn blayar 😢😢😢