Perancang

Salam mommies.. nak Tanya xpe ke kalau kita ambik perancang (cucuk 3 bulan sekali)tanpa izin suami? Asalnya suami langsung xbgi last2 suami izin makan pil perancang.. nurse dh offer hri tu,Sy ckp nk balik bincang dgn suami.. kebetulan kereta rosak.. so smpai sekarang Sy xde ambik apa2 perancang..nk dijadikan cerita.. hari ni Sy terasa sgt2 dgn suami..dia ckp Sy xboleh dihrap..allahu.. xpernah Sy terasa mcm ni.. punca Sy xsempat sediakan barang jualan petang ni.. Sy sempat masak tgh hari je sambil dukung ank (5 bulan).. tu pun Sy mandi pun xsempat..lepas tu dh ckp elok2, dia sruh Sy mintak maaf sbb xsediakan brg tu.. sy pun mintak maaf la.. then sy Tanya xnk mintak maaf jgk ke? Sbb sy terasa hati dgn perkataan tu.. dia pun mcm berdalih ckp itu ini yg dia pun terasa hti la apa la..Sy tgh menangis tau masa tu.. bila mcm tu, Sy pun ckp dh2, pegi berniaga.. ya Allah sedih sgt..sampai terdetik dlm hati ni,Sy xnk dh beranak .. ni ank first kami..#seriusnanya #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #firstmom #firstbaby

2 Balas

Awak. Sy nk tanya, ambik perancang nie mmg kena minta izin suami ke? Bg sy la, sy yg buat keputusan, bukan suami yg buat keputusan. Contoh, Sy bincang dgn suami ckp sy nk cucuk depo every 3 month within 5 years, kita merancang, br ada 2nd baby. Nie bdn kita, kita yg mengandung 9 bulan, menahan sakit semua. Knape ye kena minta izin suami? Yg nie sy x fhm. Awak tgk suami awak lyn mcm mn, what if dlm masa terdekat awak pregnant yg 2nd pula, suami mesti akan salah kn kita, ckp knape x pakai perancang. Sy bukan nk salahkn awak apa ye. Sy nk awak tgk realiti sebenar. Suami tau baby perlukan perhatian awak, n u get hand full nk uruskan baby n urusan rumah, knape suami masih suruh uruskan barang jualan die. X sepatutnye die marah. At least ckp la elok2. Jd isteri nie, betul kuasa semua di tgn husband, tp kita as wife, ada hak juga untuk bersuara, jgn asyik kita mengaku salah je, takut husband pijak pula kepala kita. Awak fikir la semula pasal perancang tu elok2. Decision is you. Not him. Sorry kalau buat awak sedih.

kenapa nk minta keizinan dia? ini badan kita tau. yg sakit kita. yg hadap kita. kalau suami kita jenis memahami , rajin tolong tak mnyakitkan hati,berbaloi la rasa nk sakit branak lagi dan lagi. ini x. awk tengok mcm mana layanan suami awak kt awk pon dah boleh baca dah. dia harap apa. dahla awk pun xsempt nk mandi . dgn masak nya lagi nk suap mulut dia makan. ambil je perancang. kita bukan nk sekat rezeki tuhan. tp awak yg tuan punya badan yg rasa. lagi satu biarlah tunggu anak tu da besar sikit bru awk nk tmbh lagi sorg. kurg2 yg sulung boleh jaga adik dia. okey awk. dah jgn sedih2 .