Susu badan

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Nak tnya mommies2 disini. Ada tak mommies2 yg hanya mampu breastfeed newborn x sampai 3bulan? Saya sgt sedih sbb saya dah cuba urutan, milk booster, susu suam, jaga pemakanan dan sebagainya. Badan sy tidak mampu utk memberikan susu bdn yg secukupnya utk anak kecil sy. Kini terpaksa top up susu formula apabila susu badan tidak cukup. Sy sedih kerana target utk menyusu breastfeed sepenuhnya tidak tercapai. Kadang-kala terasa sedih dgn diri ini sebab tidak dpt hendak memberi yg trbaik buat si kecil ini. Suami nampak kecewa tapi redha dan tawakal pd Allah. Mungkin itu sebaik-baik perancanganNya. Hati tetap sedih.

13 Balas

Awak stress tu.. Kena tenangkan diri dulu ok. 1. Kerap susukan anak. Sy suka bg wlupun anak tak mintak. 2. Kalau pump make sure smpi betul2 kosong 3. Buat jadual mengepam. 2@3 jam sekali 4. Byk minum air suam@air masak 5. Cari milk booster yg serasi. Cth ada org serasi minum longan tp kita x.. Tetiba 1 day lps mkn sate, susu jadi byk. So rupanya milk booster kita ialah rempah ratus. Plus kita mkn dgn happy. Emosi pun main peranan ye. 6. Buat power pumping 7. Bila anak kerap nak susu, jgn fikir susu kita tak cukup, anak tak kenyang sebab asyik nak menyusu. Tu mmg fitrah baby ye. Very clingy dgn maknya. Kena igt, more demand more supply. 8. Jgn berlapar. Alas perut setiap kali lps menyusu @ mengepam 9. Jgn bg breast bengkak baru nak susukan baby dgn harapan susu byk. Tu sgt salah. Susu boleh jadi lg drop. 10. Masa menyusu tenangkan diri, bersandar dlm keadaan yg paling selesa, blank kan otak. Just keep telling ur mind "susu byk.. Susu byk" Relax k mommy. Good luck 😘

Rasanya awk stress ni....sbb tu susu drop...pengalaman sy masa ank 1st...dia prem n sgt perlukan susu ibu...sy susukan pastu 1week xyak sy g spital pastu doc scan ckp susu sy xckup that y dia xyak.doc soh topup fm...sumpah masa tu xde ilmu lg...percaya bulat2 doc ckp. .lps tu ank no 2 dah gali ilmu siap2...elok je bf smpai 2thn stgh...masuk thun ni sy dah 6thn lebih dok bf ank non stop😊😊 Penghasilan susu ni ikut pd demand n mindset sgt penting...semoga awk berjaya sis...msih blm terlambat

1st sis jgn stress...2nd kalau nk susu byk mil selalu pesan suh minum air kosg suam byk2 br byk susu akn ada n cpt refill..alhamdulillah smpai anak sy skrng umo 5bln msih ada susu...tp jika sis nk susukn bby smpai 2 taun..sis blh je bli pil dkt klnik pakar wanita... Sbb dlu ada doc pakar pesan dkt sy klu susu stat xde or dh kurang blh try bli pil dkt klnik... In shaa Allah susu akn ada balik..... Mg sgla urusan sis d pmudahkn olehNya..aamiin

Susu ibu ni terhasil bila ada rangsangan dari baby. Takpe, kerapkan aje dengan bagi susu dekat anak. Lagi 1 makan aje kerap, jangan sampai perut kita lapar, baby yang kerap menyusu direct feed, in sha Allah susu akan bertambah banyak. Lagi 1jangan lupa pumping, jangan biar sampai breast bengkak, nanti susu boleh drop tau. Minum air masak bebanyak. Jangan putus asa sis, in Sha Allah boleh lagi tu, jangan sesedih. Kena happy selalu.

Walaupun top up fm, teruskan bf. Biasa tu sis, setiap org tu berbeza. Ada yg Allah anugerahkan susu melimpah ruah, ada yg tak berapa ada susu sampai kena ikhtiar macam2 utk banyakkan susu. Mcm pregnant juga, ada yg mabuk teruk, ada yg mcm tak ada alahan. Yg penting sis dah cuba yg terbaik, sedaya upaya yg sis mampu. You're amazing mom 😘💪🏻💪🏻💪🏻

Rasa sedih normal.. tapi kalau dah buat mcm² usaha tapi tak berhasil, redha sajalah. It doesn't mean ibu bg FM tak sayang anak. Struggle org X sama, rezeki org pun X sama. Berhenti rasa bersalah tu, tumpu ja pada anak. Asal anak tu membesar dgn sihat, full of TLC dr parents, InsyaAllah X da apa yg kurang pun...

Anak 1st susu sy sikit terpaksa campur ngn fm...tp yg second dh ada pengalaman n byk jgk membaca cara nk produce susu...alhamdulillah yg second ni nk msk 1 tahun fully bf....sis jgn stress sgt tu pun salah satu punca susu drop...sy doakan semoga baby dapat susu ibu yg secekupnya

5y ago

Insyallah Allah akan tolong sis...sbb niat kita cuma satu jihat ke jalan Allah...aamiin

Sayapun skg rasa hal yg sama,smlm lepas bersalin,tapi air susu saya tak pandai keluar.rasa sedih sangat sbb tak dapat bagi baby susu badan😭😭.normal ke lepas bersalin susu badan blm keluar lg

5y ago

Ya mom,saya.akan berusaha demi baby

Xpe if nk topup fm... Tp jgn putus df baby.. Lama2 ada blk... Kn slalo buat power pumping... N cr ilmu kt fbgroup happy breastfeeding malaysia... Ramai org yg boleh assist...

Menyusu ni ....kena selalu bg susu...inn shaa allah susu makin bertambah.. Lagi si ibu kena makan ....teratur juga....pengalaman menyusu 4 anak full sehingga 2 1/2 tahun ....