Susu formula utk newborn

Hi mommies semua. Sy ada masalah susu bdn sikit. So terpaksa topup susu formula. Tp sy tetap bagi susu badan gilir2 dgn susu formula. Cumanya, sy xtau susu formula ape yg sesuai. Mcm2 jenis susu sy da cuba. Contoh novalac, frisolac, entalac. Baby sy berak tp susah nak meneran sampai merah2 muka and nangis teruk. Yg susu entalac ni suggestion dari doctor utk bgi yg gentlease punya. Tp masih sama result. Ada sapa2 mengalami situasi mcm sy ke? Ada any suggestion tentang susu formula yg sesuai dgn baby yg susah utk berak? Please bantu sy 😢

6 Balas

Anak saya pun sama. Muka merah2 meneran & nangis ngamuk sampai takleh tidur. Dengan saya sekali nangis. Saya dah give up juga nk cari fm, sampaikan susu kambing pun saya bg tp tetap tak okay. Last2 saya pump susu saya utk increase supply. Makan segala milkbooster. Mindset nk baby fully breastmilk & slow2 susu badan saya meningkat. Kadang baby masih tidur belum cukup 2 jam rasa nenen dah penuh so saya pam buat stok. Stok ni pun husband boleh guna susukan baby time saya tidur pukul 3 4 pagi. Bila anak dah tak minum fm, barulah nampak ketara perubahan dia. Berak smooth je dah takda meneran2 nangis2 lagi. Saya cuma share je tau sebab saya pun pernah buntu mcm awak. Hari2 google pasal susu fm saja. Tapi tak jumpa2 susu yg sesuai dgn baby. Dan akhirnya itulah solution saya, susu badan sendiri

4mo ago

Thanks dear sharing ur journey 🥰

Saya pun topup FM sbb susu badan sekali pump dua2 belah gabung dpt 20ml je.. saya bagi Dumex. Alhamdulillah baby berak ok smooth je. Baby saya baru 10 hari

Sy guna karihome step 1, susu kambing, bby sy umur 7 hri, alhamdulillah berak dia okay setakat ni. Sy pn campur jgk susu bdn dgn fm.

baby umur berapa? selalu baby berak berapa hari? najis memang keras ke?

4mo ago

maybe sebab baby baru lagi tu sis. macam baby saya pun awal awal meneran sampai merah muka. lama lama dia ok nanti

Saya guna s26 alhamdulilah okay 😊

lepas mndi ada urut perut,kaki bby?

4mo ago

Awak boleh beli minyak yu yee, tapi sapu sikit je dkt perut baby sbb dia b’angin. Baby sy alhamdulillah okay brp jam trus berak, tpi baby sy fully susu bdn. Boleg try n error hehe