Sedih & Kecewa dgn diri sendiri

Tak dapat bg full breastfeed kat baby , usia baby baru 17hari.. Start bg susu formula sedikit masa baby 2kali admit ward sbb jaundice..dah makan makanan yg boleh bykkan susu skli beli produk smpai beratus ringgit pun x mampu bykkan susu.. rasa kejam pula tak dpt susukan baby 😭

5 Balas

mule2 skali ibu kena tenang.. stress n gopoh y bt susu outo drop.mkn lh suppliment ape pn klau ibu x dpt kawal stress.sy fhm sesangat keadaan ibu..sy pn pernah alami menda y same..y pengaruh adelh persekitaran ngan emosi ibu.nk menyusu bkn semudah abc.. suppliment pertama adelah tenang..tarik nafas..yakin..doa mintak ya Allah perbanyakkan susu ku utk anakku..pandang bb..buang jauh2 perasaan x blh..xde susu..or segala negatif.sy seminggu bb melalak sbb susu xde..family mil plak duk sua botol susu smpai tolak susu badan sy..Mase tu stress y teramat mcm nk meroyan sbb dah janji dgn diri nk bf.tp sbb persekitaran org y push bg botol n sy pn xde keyakinan nk bf..dlm ati n duk dlm bilik sorg2 menangis..rase x bergune.tp sy ttp cube x mengalah..smpai sakit belakang pujuk bb..smpai tahap sy tarik nafas mintak pd Allah permudahkan..bile kite tenang n rileks bb pn ikut same..yess mule2 mmg kurang susu tp sy kerapkan bg..wlau bb x mintak..n bile kerapkan mnyusu makin lame makin bnyk susu..smpai melimpah2 lecun baju.pokok pangkalnye ibu dlu y kena main peranan..ibu blh insyaAllah.banyakkan mkn ikan ye.. protein tinggi..blh bnykkan susu..blh letak dlm kuah sayur sawi bt bulat2.sy doakan ibu d permudahkan urusan

2y ago

Ya Allah , terima kasih sgt2 beri kata2 semangat ni .. sy hargai & bersyukur sgt2 ada hamba Allah yg sudi komen luahan sy. Moga Allah sntiasa mudahkan segalanya Aamiin2 yra 🤲🏻

Anak pertama ke sis? Saya dlu Anak first mcm sis jgk. Anak lahir prem, kena tahan lama Kt scn Sbb jaundice. Pam la susu. Smpai satu tahap saya stress sgt rindu Kat baby. Hari2 ulang alik klinik. Luka jahitan Terbuka. Susu badan drop smpai pam hanya dapat 1auns je. Sedih sgt. Terpaksa bagi baby susu formula. Now Anak da 15bulan, saya bersalin Yg no 2. Sama jgk jaundice. Tapi mindset saya, saya kena tenang. Makan je ap2 yg buat saya happy. Saya xikut pantang sgt. Anak no 2 pun saya terpaksa bg formula untuk hilang kan kuning. Susu badan saya pulak berlambak2. Satu breast boleh dpt 9auns(saya xtau la Sbb saya Dlm pantang bnyk minum milo ais)Ada Yang bg baby minum sikit selang dgn formula. Yg baki bagi Kat abang.. rezeki Dia Sbb dlu xdpt. Saya kerap mintak suami urut area belikat,bahu & bawah ketiak tarik ke dada.. Mandi air panas,banyak makan sayur an hijau Dan buah2an, jaga timing pam. Insyallah, kunci Dia jangan stress. Tenang, happy kan diri. Milk booster ke , pil ke Mmg semua tu tak berkesan langsung.

jangan sedih sis. pengalaman saya masa baby 15 hari tetiba kena warded sebab jangkitan kuman. saya stress agaknya, susu saya drop gila² dari boleh supply 6-8 oz sekali pump, terus jadi 1-2 oz sekali pump .. tapi saya pump juga berapa dpt pun x kisah sbb setiap hari saya gigih hantar susu dekat hospital sbb nak baby ada minum susu badan juga walau sikit. beria saya minum air longan kurma merah masa tu tapi x jalan. tiba masa baby boleh balik, dan² rasa breast mcm nak bengkak. masa baby saya jaundice 2 minggu tapi x warded, saya campur je susu badan dan fm sbb nak turunkan kuning baby. lepas discharged jaundice, bagi je balik susu badan kat dia ..

anak saya br 3minggu mmg tak direct susu badan tapi mmg minum susu badan wit botol.suami i selalu masakkan i sup ayam with lobak putih,i slalu minum milk booster yg ada kurma,goji,longan tuu.mmg sehari 5-6 time pam wit 4-5oz.

positif jee. baby masih kecik perut pon kecik je. susu ikut demand baby awakk. so positif je, jgn stress tu boleh jd sebab susu drop