nak tanya..

assalam ibu2. ada tak yg mcm sy bila tahu pregnant trauma dgn baby dlm kandungan disebabkn ad sejarah gugur 3 kali. 2 kali fully miscariagge, kali ketiga dnc. kalau boleh tiap minggu nk pergi scan nk tahu perkembangan baby tp takut melebih2 pulak bila terlalu risau. ibu2 tolong doakn sy dan baby ye semoga baik2 saja. alhamdulillah, pergi scan masa 6week dah dgr jantung baby🤲

nak tanya..
29 Balas

tk miscariagge tp fhm sngt dh nama pun seorg yg akn bergelar ibu ☺ , bleeding je dh buat kecut apatah lagi miscarriage , sy dlu doc ancam kndungan akn jatuh sndiri klau dh bleeding bnyk , sy mnta cuti emergency pergi hosp sbb bleeding time kerja pun kena marah dgn bos sbb dia ckp lastminute , dh nma pun emergency then sy decide berhenti kerja , atlast sy berdoa je setiap mlm smpai nangis , usap perut pujuk baby untuk stay dgn sy and yes smpai la harini sy dh 37w5days tnggu hari nk bersalin baby still selesa kat dlm perut 😍🥲 cousin sy miscariagge 3 kli jgk , kli pertama dgn ke2 sedihh sngt smpai tk lalu nk keje nk mkn , kli ke3 redho je dia , bila tahu yg kli ke3 tu dpt twin tp ttp jgk miscarriage ttp jugak dia redho mungkin bkn masanya lagi , cuma skrng dia amalkn folic asid je setiap hari , klau tk miscarriage hritu due kiteorg tk jauh , sy awl feb , dia march 🥲 anyw bnykkn rest ye , jgn buat kerje klau boleh , jgn terlampau bnyk jln or buat suatu keje bcs still sensitif , jaga baik² , jaga diri , pedulikan kata org , yg penting rest well , rest enough mommy 🥰

1y ago

smoga sis dan baby selamat nanti bersalin. smoga dipermudahkn urusan sis masa bersalin nt. utk cousin sis, smoga ad rezeki dia pulak utk tahun ni. walaupun mulut kate redho tp dlm hati, mgkin tiap malam menangis mcm tu lh sy dulu🥹tq sis🥰

Walaikumsalam.. Faham sgt perasaan risau tu.. Same mcm sy mula2 prgnt utk kali ke 6 skg selepas 5x gugur.. Ttc 7thn..kalau boleh setiap minggu nk tgk anak ok ke x.. Selalu pegang perut ade rse denyut baby x.. Alhamdulillah skg dah msk 20w..utk 3 bln pertame.. Pedulik la ape org nk pk nk ckp.. Utama kan diri awak dan baby.. Jgn buat kerja berat.. Jgn stress.. Jangan lasak2.. Byk kan rehat baring.. Jage mkn.. Amalkan zikir ya khaliq.. Ya barrik.. Ya musawwir.. Ya matiin..sebanyak yg boleh..Dan ustaz sy ajar amalkan 7x surah alikhlas dgn niat ke selamat baby sampai lahir..Dan Pasang niat/nazar jika baby selamat Lahir..in shaa Allah.. Moge kita Sama2 selamat melahirkan thn ni.. 😊

1y ago

amin sis🤲🥰

Saya first pregnancy gugur . Mmg sedih kan ? Tapi alhamdulillah suami bagi semangat . Saya pantang macam orang bersalin+rehatkan badan 3bulan , alhamdulillah pregnant semula Allah bagi rezeki lagi . Suami saya mmg takbagi saya kerja , alahan mmg sangat2 teruk . Suami sangat menjaga saya , saya bedrest dan kurangkan buat kerja berat . Alhamdulillah sekarang dah 37w . Menghitung hari . Allah itu sebaik2 perancang , Allah Maha Besar . Sis kena jga dalaman dan rest banyak2 tau . Biarkan orang kata sis manja atau apa2 confirm punya akan ada mulut luar yg jahat camtu , sis abaikan . Kalau ada apa2 bleeding , cepat2 ke swasta checkup kalau ada rezeki lebih ya . Nanti depa bagi ubat penguat rahim selalunya .

Wslm. Sis adalah sy di masa skrg. Dari 6w-13w sy dh 4 kali scan,2mggu skli msti sy scan utk tgk prkembangan bby sbb sy trauma kehilangan yg lps. Doc bg ubat kuat rahim duphaston since dpt tahu lekat lg. Alhamdulillah, setiap 2mggu ada progress yg baik. Doc pesan dh blh stop duphaston, dan scan pun kalau rasa perlu sbulan sekali je. Lps doc kata gitu sy rasa amat2 lega, mknanya semua baik2 shj 🥰 tp tetap nak scan 2mggu lg 🤪 xboleh lama2 jd rindu nk tgk bby joget2 😬 sis jgn trlalu bnyk fikir yg bukan2 ya, fikir yg baik2 je dan enjoylah dgn kehamilan sis. Sy doakan sis dan bby sihat2 smpai melahirkan 🥰

1y ago

Haha saya macam ni dulu. Tiap dua minggu scan until dah boleh rasa baby gerak2. Alhamdulillah sekarang baby dah 6 months. Macam tak percaya tengok anak depan mata, masa pregnant punya la duk risau sokmo 😆

Faham. Saya pun penah mcm awak. Sekarang saya tengah tunggu hari je nak bersalin. Doakan dipermudahkan semuanya tau. Saya doakan awak and baby pun dilindungi sentiasa. Better awak diam kan je pregnancy kalini. Sbb kita taktahu hati org kan. Saya kalini diam je tak penah update apa apa langsung bab pregnant sampai sekarang, cuma kalau sapa jumpa saya depan depan tu perasan perut besar dia tanya saya iyakan je. Tapi kalau nak update itu ini memang tak. Trauma 🥺 awak sekarang fasa fragile lagi so jaga la elok elok. Nanti kalau nak update sekali pun biar baby dah besar sikit.

Sy faham perasaan Puan ..Sy pernah gugur dh 4x .2 tahun lepas kembar ..gugur juga ... tahun ni Alhamdullilah mengandung lagi, skrg kandungan dh 26minggu 3hri .. di uji dengan jantung ada pvc bigeminy (high risk pvc) , terus masuk Ccu dan buat ablation semasa kandungan 24weeks .. Alhamdullilah kandungan dan ibu selamat... sy serah semua pada Allah... in shaa Allah, Allah tahu yg terbaik untuk kita ... sy doakan kandungan awk akan selamat smpai bersalin, begitu juga yg lain .. Aamiin2..yg ttc , Semoga dikurniakan zuriat jua

1y ago

amin amin ya Allah ya Mujid. smoga doa yg baik2 berbalik pd sis dan baby smula🤲

1 jgn stress sis.. 2.xyah pk sgt. 3.berserah segala2 nye kepade ALLAH jika ALLAH izin kan sesuatu perkara itu terjadi maka ia akan terjadi.. sy anak first da dekat 7bulan meninggal dlm perut.. anak ke2 gugur mase 3bulan sbb terlalu stress pk takut bende2 tu terjadi... lepas 2tahun baru ngandung time tu sy xpk ap2 langsung berserah je.. alhamdulliah skrg da nak masuk anak ke 5 da 12/2 nie bersalin la anak ke5 insya ALLAH.. semoga ALLAH lindungi kandungan kite sehingga lahir kedunia aamiin..

1y ago

amin amin. smoga dipermudahkn segala urusan sis dan baby bersalin nt. 🤲🥹

bykkan bed rest sis, sy pernah gugur after 6years TTC, skrg dah 11years kawen alhamdulillah bln 10 aritu tau2 pregnant n masa check tu tau2 baby dah nak msuk 11w..Sbb awal2 Ada spotting n bleeding 2kali time 12w n 16w so doc Ada bg ubat kuatkan Rahim.. so awal2 Tu mmg sy rest je, now dah masuk 23w..mmg boleh dikatakan stiap mngu doc scan Sbb sbulan 3-4 Kali app kat kk n hosp.. sy doakan kndungan sis sihat n smga Kita sama2 slmt bslin nanti..take care sis

April 2021 sy miscarriage 1st pregnancy after 5 tahun ttc. Sedih sgt masa tu toksah ckp la tp percaya ada hikmahnya. July 2022 sy pregnant kali ke2. Journey seawal 3 bulan mmg x mudah. Spotting, bleeding smpai trauma dibuatnya. Kemudian kena warded sbb gdm. Bedrest dlm 4 bulan. Alhamdulillah kandungan dh masuk 30w skrg. Kali ni lebih relax dan tenang. Lg 2 bulan lg bby nk keluar. Alhamdulillah rezeki tahun ke8 perkahwinan 😍

1y ago

brapa lama awk spotting ? spotting wrna ape? de krem perut x

faham, pernah rasa gitu. sy sekali je gugur. tapi 2nd pregnancy sy ada jugak bleeding masa first trimester. nangis jugakla sbb risau berulang gugur. kalau boleh nak beli mesin scan 😂😂 tapi alhamdulillah, doa je baik2, jaga diri extra care, sy dah bersalin pun bulan 9 lepas ☺️ mommy fikir yg positif je ok. tp kalau ada tanda2 yg merisaukan, pergi je klinik berapa kali pun yg mommy nak ☺️☺️

1y ago

ok sis🥹🥰