nak tanya..

assalam ibu2. ada tak yg mcm sy bila tahu pregnant trauma dgn baby dlm kandungan disebabkn ad sejarah gugur 3 kali. 2 kali fully miscariagge, kali ketiga dnc. kalau boleh tiap minggu nk pergi scan nk tahu perkembangan baby tp takut melebih2 pulak bila terlalu risau. ibu2 tolong doakn sy dan baby ye semoga baik2 saja. alhamdulillah, pergi scan masa 6week dah dgr jantung baby🤲

nak tanya..
29 Balas

saya pun mcm awk . Pernah gugur sekali anak meninggal dlm perut sekali . Yg ketiga ni saya kalau boleh stiap mggu nk p scan nk tgk jntung dia semua . trauma sbenarnya sbb ada sejarah mcm tu . Semoga segala urusan kita semua اللّٰه permudahkan . Awk jaga diri baik2 yee . jgn lasak sgt , semoga awk dan baby sentiasa sihat . Saya bakal ibu sama mcm awk ❤️_ibu30week🌸

Saya dari tau pregnant masa 4w baru balik dr pulau redang.. terus jmpa doktor sbb pnh d&c 2x dalam tempoh x smpai setahun preg balik kali ke3… dapat dusphton, suntikan lg smggu 2x… checkup 2x smggu smpai btol yakin okay.. unpaid leave 3month.. skrg dah 36w… scan mmg sentiasa dgn doktor sbb checkup private hosp.. pnh rasa prasaan yang sama..

bykkan bed rest & jgn buat kerja berat. 12 minggu pertama ni mmg masih fragile. kena hati2 kalau buat apa2. sy pun pernah keguguran & kalini Alhamdulillah dah 32w. sy bykkan rehat & doa tawakal pd Allah. sy anggap tiada rezeki je kalau mmg tak jadi juga kalini. bykkan doa pd Allah juga supaya awk & baby sentiasa dilindungi. moga dipermudahkan

2y ago

in sha Allah sis. amin. semoga urusan sis dan baby dipermudahkn waktu bersalin nt ye🤲🥹🥰

Jga dri elok2 sis. Jngn angkt bnda berat2 sbb dh pernah kguguran.. jngn mkn bnda2 tajam ,air nanas n air kelapa. Certain org boleh. Certain org klo mkn or mnum akan ggur. Sy lebih kpda mngelak sbb 9 bulan saja . Lps tu mnum lah 😅

sis nanti tak beratan tglkan number sy byk nk share tips yang doc share , sbb sy lalui yg sama . InshaAllah kalau bermanfaat pd sis . smoga Allah lindungi kandungan sis dan terus positive ya sis .

InshaAllah Puan ,semoga baik2 saja kandungan puan.Jaga kesihatan,mental & emosi jugak jg pemakanan..sy kandungan ke 4 kali ni dan pernah miscarriage 2kali…Semoga selamat semuanya ya..

sama la.. sy 1st pregnancy gugur.. trauma sgt..masih terasa sakitnya prosedur dnc tu.. ni sy da buat upt naik 2 line tapi bila scan masih x nampak kantung lagi... makin terasa trauma tu..

2y ago

ikutkan skrg ni 6 minggu 4 hari.. dr suruh dtg balik lg 2 minggu..

sama la kita mommy , saya pun 3 kali keguguran skrg tngah pregnant 11 wekks.. rsa mcm hari2 ja nk tgok perkembangan baby sbb trlalu trauma, inshaAllah semoga baby kita sihat 🥰

Kalau awk ad sejarah miscarriage, dr ad prescribe ubt kuatkan rahim utk support current baby. Selalunya ubt tu kne mkn shingga hbs first trimester. Bnykkn rehat

2y ago

Sy pun checkup swasta, sy ambil yg proluton inj. Sbb sy pcos jd mmg kurang progesterone n high risk utk miscarriage due to hormones. Ckup smpai first trimester smpai placenta dh fully formed.

sy pun pernah gugur tahun lepas. sekarang pregnant balik dah 21 weeks. sy pun tiap minggu scan kat swasta sebab nak tgk keadaan baby mcm mana 🤣🤣