Bila tahu Bersalin "caesar"

Assalam. Bakal2 ibu & Ibu2 apa perasaan korang, bila tahu korang kena caesar??? Adoii.. seramnya rasa. Skrg 28w, tapi dah start takut nak bersalin, biar pun sblm ni dh 2x caesar. Sbb serah diri utk caesar ni lain perasaan nya... Mak takut.

13 Balas

Terima kasih mommy2 semua.. Sy dah selamat bersalin awal 3hari dari date doc bagi, 37w5d pasa 13/10/19. Date sepatut caesar 16/10/19. Sakit start kul12 tghmlm 12/10 lagi. Di sebabkan sian kat anak, tangguh ke pagi baru ke low risk hospital. Smpi low risk hospital, doc cek jalan dh 3cm, terus emergency caesar n kena bebel ngan doc.. hihi... Doc kata kalau dah dapat date caesar jangan main2, sakit sikit terus kena ke hospital. Bahaya katanya.

4y ago

Mcm sy, sakit mcm nk berak pn ya jgk, tapi pi tandas xnak mmbuang. pastu bila mengeras sakit. Sy bukan jenis turun tanda mcm darah atau ketuban n dtg sakit contraction. Semua sakit sbb induce. Awk kne set masa setiap 5minit tu better ke hospital. Sy pn egat biasa2 je. Tapi kul4 pagi kejut suami nk pi hospital. Tapi dia buat x sakit plk dlm sejam. Blh lah tido kejab kul4 gitu. Subuh tu start sakit smula. Tapi kul9 pg baru pi hospital.

Sy faham perasaan ibu2 yg 1st time melalui cezer. Mcm2 benda yg terfikirkan.. Pengalaman sy melalui 3x cezer.. Above all..Bnyk kan berdoa, think positive, ibu kena kuatkan semangat, spya baby pn ikut semangat jg hehe.. Luahkan perasaan pd suami or anyone yg rapat dgn anda.. But just to let you know.. You are not alone mama..Sy perna laluinya & rasanya ramai lg yg lain.. You can do it.. 😘

Emm sy pun macam tula. Bakal melalui kali ke4. Saya bnyak luah perasaan kt suami sampai teriak². Lepas tu legaaa sikit. Nanti mai rasa takut pulak, sembang² lagi bab ni. Bila dia bg kata semangat, kita rasa macam kuat sikit. Yalaa tipu lankalau tak fikir risiko macam² kan

4y ago

Kan... Bila fikir serah diri utk caesar terus lain dgn perasaan emergency caesar ni. Duk mikir, kalau lah aku mati, mcmana anak2 nanti. Mengarut sekali pikir.

In Shaa Allah .. sis jgn takut yer... saya 2 org ank lahir kena czer... perasaan takut tu tak de yang saya fikir masa tu janji ank dalam kandungan selamat dilahirkan. .. take care sis

Kan. Sama lah. Khamis ni nak kena pergi amik tarikh bersalin. 😩😩 Nervous lain mcm. Sis kena czer minggu keberapa? Boleh share tai doc bagi tarikh mcm mana.

sy 1hb ni serah diri kt hospital...3hb ni kena ceaser....bdebr semua ada ni.....ank no4.....

Sama la..30.11 ni kene serah diri 2.12 caesar la😁😁sbulan je lg ni..

Smoga di permudahkan..slmt ibu dn bby..Aamiin

biasenye kne ceasae ni kenapa ye sis? mmg doktor akan bgtau awal ke...

4y ago

Masa anak 1st, fetal distress terpaksa caesar + masa tu H1N1 + Pastu masa bersalin anak ke 2, blh normal tapi uri lekat. Terpaksa ke OT jgk. Tu anak ke 3 terpaksa caesar.

insyaallah semoga dipermudhkan urusan bersalin awak amin