Caesarean delivery?

Ibu2 yg caesar, boleh ke share pengalaman caesar, dari awal hingga selesai. Takutnya. 1st time kena caesar sbb baby breech

6 Balas

Anak First Saya Emergency Czer Sebab Air Ketuban Leaking 48Jam . Alhamdulillah Rezeki Kena Transf MSU Shah Alam , Layanan Semua Baik Baik Macam Kita Bayar Mahal 🤣 Masa Tengah Operate Suasana Dalam Bilik Tenang Je Sambil Sambil Buka Lagu Yang Slow Music . Tak Berani Nak Tengok Dekat Lampu Sebab Nampak Bayangan Perut Tu . Tak Rasa Apa Cuma Rasa Macam Ditolak Tolak Je . Sambil Sambil Dengar Doc Ngajar Practical Student 😁 Layan Je Sekeliling Tak Lama Pun Operate And Bilik Tu Sejuk Gilaa Tapi Diorang Bagi Warmer . Cuma Seksanya Before Masuk Bilik Operate Kena Pasang Tiub Kencing Tu Je Ngiluuu . Sampai Nangis Cakap Kat Nurse " Takpa Nanti Saya Boleh Pergi Tandas Sendiri Hahahaha " Sebab Rimas Dengan CTG Dekat Perut , Drip Antibiotik Tu Semua Buat Rimas . Just Banyakkan Berdoa Semoga Dipermudahkan Urusan Bersalin , Jangan Terlalu Fikir Kan Apa Apa Sis . Sampai Anak Keluar Nangis Pun Tak Boleh Nak Describe Macam Mana Perasaan Ni 🥹 Nak Nangis Tapi Tak Boleh Sebab Terlalu Happy Sangat . Kita Semua Ibu Ibu Yang Kuat 💪💪

11mo ago

Huhuhuhu. Tu laaa. Ramai advice kata takpe.. Okay jee. Huhuhu

saya emergency czer. tiba air ketuban drop tapi takda air keluar, check ctg pun baby tak okay, doktor ckp baby 50-50 , so nak kena hari tuh juga. saya pun time tuh da redha ,fikir anak je . so semua kerumun tukarkan baju, cucuk, amik darah, masukkan tube air kencing (ada stgah org kata pedih tapi utk saya tak pedih just awal tak selesa je) n then terus tolak ke LR, diorg bgtau risiko apa semua n minta sign n then diorg cucuk epidural , rasa juga la. tapi bapa minit terus kebas dari perut sampai ke kaki , n then tiba perut kena tekan tuk keluarkan baby, mmg rasa sakit juga la. n then siap . dlm stgah jam je. siap apa semua ke wad bersalin tanpa baby sbb baby kena masuk nicu.

11mo ago

Tq2 share. Seram sejuk nak tggu next week. Doakan urusan saya dipermudahkan. Huhuhu.

sy pun ada pengalaman anak first.. masuk je hospital kena emergency Caesar sebb fetal distress.. awak tenangkn hati dan bnyak zikir ingat Allah SWT.. Insyaallah semoga di permudahkan urusan awk & baby sehat& selamat.. teringat nasib adk sy anak first dia breech lambat dtang sbb cibuk pinjam duit bayar bil hospital.. sebb bukan warganegara kita kena sediakan duit deposit dlm rm2000 baru boleh masuk wad.. terbesalin di rumah baby mati sebb lemas🥺😭😭tapi itulah takdir Allah SWT kita redha..

11mo ago

Allah, minta dijauhkan hal seperti itu. Terima kasih awak atas perkongsian. Aminnn

sy pernah czer tahun 2020 sbb plancenta previa.. dpt trikh utk czer siap2.. bg sy xsakit pon.. doc cucuk epidural dulu baru psang wayar kncing jd mmg xrasa ap2.. masa doc kluarkn baby alhamdulillah xde rasa sakit sbb sesetengah org ckp skit perut kena tekan.. tp sy xrasa semua tu.. tp cuma lepas bby kluar rasa pyah skit nk ambik nafas sbb rasa tibe2 perut kosong.. tp lepas dah habis bius sakit lah.. nk bergerak pon pyah..

11mo ago

Tq for sharing. Harap2 begitu la. Selamat saya dan baby, sy doakan juga Ibu2 yg bakal bersalin, sihat ibu n baby.

Pengalaman beza2 atas kemahiran misi n doc.. ank 1st sy emergency czer, xskt apa2 pun.. rasa doc tarik bby.. ank 2nd emergency jgk, dia masuk tiub kencing skt ooo.. mcm Slh kepit.. tp time Czer xskt apa2.. ni tggal 20 hari lg elective Czer plak.. harap2 lah Yg masuk tiub tu bg elok2.. dah lah Czer room tu sejuk.. Kita xpkai apa2.. seram sejuk jgk lah.. overall okey je.. doa byk2..

11mo ago

Aminn. InsyaAllah. Tq for sharing

awk tak buat pusing baby ke? Saya scan 36weeks pun baby breech.. temu janji 37weeks minggu depan harap2 baby pusing lah... SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN AWK NYA...

11mo ago

Tq. Take care juga awak