Czer atau Normal

Assalam, ada x mommy sini yg 1st baby czer? Pastu 2nd baby ok x czer jugak atau berjaya normal? Skrg ni ada 1 form kena sign samada kita nak pilih czer atau normal utk yg pernah czer 1st baby. Memula mmg nak normal tp bila baca risk keduanya czer n normal jd keliru pula ?

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Pengalaman saya,anak first kena emegency czer sbb fetal distress,second baby ma perut 8 bulan doc tya dkt saya nk normal or czer,saya cakap sy mana la tau nk bersalin normal,kebetulan ada doc pakar sekali dia mnta doc yg muda tu call hospital tgk history saya,then dia cek bawah dia bgtau saya tk boleh normal,ada CPD...so anak kedua pun czer

Baca lagi
4y ago

cephalopelvic disproportion

Saya dulu 1st baby czer sebab jln xbuka. 2nd baby Alhamdulillah normal.. Ni yg ketiga xtau la cmna.. skrg 33w dh.36w ni kena p hosp.... Utk booking..Dilema jgk ni, sebab hb low..

2y ago

berapa lama jarak baby 1 dan 2 tu ?

My sister in law 1st baby emergency czer. 2nd baby normal without induce. Kalau boleh.. Awk pilih normal dlu.. Kalau mmg x boleh normal, baru pergi ke czer

Kalau 1st czer, 2nd pregnant mmg doc akan tanya kita nak czer @ normal kah? Bukan doc yg kena cek kita dpt normal @ tdk?

4y ago

Tq ya utk info.

Saya pun dalam dilema yang sama. Selasa ni dah perlu decide sama da nak normal atau caeser. Dah 37 minggu dah

First emergency czer, yang second alhamdulillah dapat bersalin normal. And now tengah pregnant yang ketiga.

2y ago

jarak yang pertama dan kedua berapa sis ?

VIP Member

1st baby emergency c-sec, 2nd baby nak try normal dulu kalau boleh

kalo xde ape2 konplikasi better normal sis

Don't take the risk.. nyesai x sudah.

4y ago

Insya Allah moga selamat ibu n baby. Ikut nasihat doktor .. kadang kita X sama dgn org lain.

kalau boleh normal lh...sbb ibu dah boleh bgerak bjln...dan luka cepat baik...segala darah2 kotor kuar dgn sempurna...