Ubat

Asalamualiakum....saya nak tanya ibu² dalam ni...Ibu² makan tak ubat yang klinik bekalkan....Saya ada degar orang cakap kalau makan ubat yang klinik bekalkan nanti anak dalam kandungan besar dan susah nak bersalin normal...

34 Balas

Siapa yg ckp cm tu? Diorg tu doc ke? Hbs tu puan p cekup pun kt doc kan. Dh tentu doc bg bende yg elok utk kita dan kandungan. Doc xde masa nk bg bende2 xberfaedah pd kita puan. Bende2 cm ni puan kene fikir lebih sikit, cari ilmu, tanya pada yg pakar dlm bidangnya. Kalau kereta rosak kita hntr bengkel kereta kan.? Kita xhntr kereta ke tmpt org yg xtau baiki kereta. Sama dgn mgandung ni. Kita refer pd doc/klinik dan hospital.

4y ago

hahaha btul tu.xkn laa doc nk risiko kn ibu2 mngndung .dorg ni kadg buat cerita melampau2..smpai org yg xtahu ape jd percaya.agak nye yg buat crita ni anti perubatan..msti amal cara tradisional ni yg bkn2 diajarnye

tlg la jgn dgr ckp2 org je. lebih baik dgr ckp dktor dan nurse..diorg yg byk pantau awk dan bby.. incase klu jd apa2 pn, bkn org yg awk dgr ckp2 tu yg tlg..dktor dgn nurse jgk yg tlg. satu lg, please bykkn mbaca..ilmu skrg dh mluas..google pn sng utk cari info yg btl..jgn hnya dgr ckp2 org je..tkt nti apa yg org smpaikn bcanggah dgn sumber yg btl.

4y ago

Tq share....sya ank first....xde pglmn bla dgr org ckp...jdi tkot plk

Ikut je saranan dr and nurse. Dorg lebih byk pengetahuan dlm bidang ni. Supplement kdg tk sesuai dgn ibu, yg tu boleh minta tukar kpd supplement lain dgn dorg. Jaga ubat, kesian baby and diri sendiri. Alhamdulillah so far saya ikut semua ckp dr, baby dan saya sihat so far. Alhamdullillah

4y ago

Alhamdulillah....tq bg pendpt dn nsihat

dulu pun ade org ckp dgn sye mcm tu...pastu sye gugur sbb hb low...sbnrnye ubat2 tu utk bayi dan mama sbnrnye...xde pun baby besar ke ape ke...kali ke2 mengandung sye mkn ubat klinik even kdg2 terskip sbb terlupa...jgn dgr ckp org sis...nty kite yg merana...dgr la ckp pakar...

4y ago

Alhamdulillah....lps ni sya xnk dgr ckp org dh....klw nk dgr pon apa yg logik je....yg lain lps ni apa2 sya refer Dr atau nurse trus...tq sgt2 share pnglmn dn nshat yg sis bg ...semoga sis dprmudahkn sgla urusan spjng mngdung ni dn dprmudahkn proses brslin nnti....

Waalaikumsalam. Of coz makan. Is a MUST. its good for mom & baby. Kl risau anak besar & sukar bersalin normal.. Mommy just monitor diet daily. Dont worry to much. As a muslim, bykkan doa & tawakal. Insyaallah.. Senang proses kelahiran nnt.. Good luck.. ✌

4y ago

Happy2 selalu mommy...🤗

Secara logiknya puan, kenapa lebih percaya dengan org luar yg xtau apa2 berbanding klinik yg mmg pakar dlm hal ni? Kalau mcmtu baik kita xyah g check up klinik. Buang masa nk buat appointment. Betul x? As simple as that. 😄

Mitos semua tu mkn ubat bkn sbb nak anak besaq.cuma nak anak sihat dalam tu..sy anak nak masuk 3 ubat x penah x makan sy mkn smpai nak besalin.alhamdulillah berat anak sy xla besaq.first anak no 1 berat lahir 2.6kg.nombor 2. 3.06kg aje

4y ago

Tq share pglmn dgn sya....

Wslm.. Depend pd ibu2 tu jgk.. Ada yg sesuai ada yg x? Xde kena mengena bby bsr ke kecik klu mkn ubat.. Sepjg preggy kne mkn ubat2 yg kk bg sbb bby kita dh amik calcium dr bdn kita.. So ibu2 kena lh ada mkn vitamin tu semua..

4y ago

Sbnrny faktor pemakanan kita.. Zaman mak2 kita xmkn ubat tp pemakanan dorg ok jer.. Zaman skrg ni mknan mcm2 kdg2 xsesuai ng bdn kita.. So sis jgn risau k.. Bolh je teruskan mkn ubat yg kk bg..selain pemakanan.. Ubat tu jgk utk vitamin kita n bby... Smg dpermudahkan segala urusan sis.. Amin...

Waalaikummussalam, jgn dgr cakap org. Doc n nurse bg ubat bukan saje2 tau. Utk perkembangan baby kita. Banyak kes yg TAK mkn ubat macam2 jd kat baby bila lahir nanti. Just kawal pemakanan jer.

Baby besar kalau ibu dia besar. Macam saya tegap dan sado, anak keluar pun 3.5kg 🤣 ipar saya kecik je orangnya, anak keluar pun 2.5 kg je. Hehe. Happy pregnant ya sis.

4y ago

Tq sis...lega hati saya bila bnyk yg bg komen yg positif😊