ubat klinik

hi sy nak tanya. sy baru bukak buku pink. dan klinik bekalkan 4 jenis ubt. vitamin b complek, vitamin tambahan, ubat tambah darah dan folic asid. sy nak tanya, ada kesan tak kalau sy tk ambk ubat tu? sy hanya makan folic asid. sy pernah ke klinik swasta, doc kata ubat tmbah darah tkpe kalau tak ambik pun sbb HB sy masih ok (14.5). dia kata ubat tu juga mungkin akan buatkan sy muntah2 (alahan).

1 Balas

Ada. Kesannya akan menggangu kandungan ibu dan anak. Doktor akan bekalkan ubat mengikut kondisi kita. Baby dalam kandungan memerlukan nutrisi daripada ibu. Satu lagi, bacaan HB semasa mengandung tak statik. Boleh naik dan turun. Kalau awak tak makan ubat iron, mungkin awak tak sedar sebenarnya badan awak kekurangan iron. Jadinya sangat bahaya ya. Misal kata ubat yang dibekalkan tak serasi dengan awak, boleh refer semula dengan doktor di KK. Selalu doktor akan tukar ke ubat yang lain atau kurangkan dos ubat tersebut. Upcoming checkup ni, awak minta la advice nurse/doktor di KK nanti ya.

12mo ago

Sis obimin macam mana rupa dia ? Nk tgok