Ubat

Asalamualiakum....saya nak tanya ibu² dalam ni...Ibu² makan tak ubat yang klinik bekalkan....Saya ada degar orang cakap kalau makan ubat yang klinik bekalkan nanti anak dalam kandungan besar dan susah nak bersalin normal...

34 Balas

Sy x mkn ubat kk bg sbb sembelit. Sy mkn obimin ja beli kat farmasi. Png dngr org ckp mkn obimin ank bsar, tp ank sy lahir kecik ja 2.34kg. Kurangkan pengambilan gula

4y ago

Oww...yke...sya bru start mkn hari ni...hrap2 xde apa2 mslh la....saya skrang ni mnum air pon x letak gula dah...tkot kena kncing mnis...saya bnyk mnum air masak kosong ja....

walaikumsalam.. secara logiknya pembesaran bayi lamsung tak de kena mengena dgn ubat2 yg dibekalkan tapi cara pemakanan puan sepanjang tempoh kehamilan sebenarnya..

4y ago

tak pe.. sy pun sama.. ni anak first.. luckily sy ramai saudara mara yg kerja dlm bidang perubatan ni.. yg penting jgn skip mkn ubat yg doc bg.. tu semua baik utk baby..

Waalaikumussalam. Ubat klinik la wajib makan. Takde istilah baby besar ke ape. Baby besar atau kecik biasanya disebabkan pemakanan kita sendiri.

4y ago

Takde ape la sis. Apa yg doktor bagi tu, tu yg terbaik utk kita dan baby. Kalau jadi ape2 dkt kita dan baby susah nanti. So makan laa ye.

Mitos tu yunk.. sy mkn xpernah tggal anak sy 2.7Kg yg pertama, anak kedua sy..Sy byk tggal mkn obt kk bg tp keluar 3.8Kg..

4y ago

Tq sis...sya xde pglmn....bla dgr ja org ckp trus jdi tkot....dlm msa yg fkir bsby dlm kndugn jgk tkot xdpt vitamin yg ckop untk mnbesar...

Waalaikumusalam sis😘makan je sis.. Penyebab baby besar sbb ada masalah GDM atau cara pemakanan kita. Jangan risau😍

4y ago

Sis dkelilingi org2 yg positif....saya org brcerita mcm2...sya jdi tkot...dlm msa yg sma fkirkn baby jgk dlm kndugn tkot effek apa2 ke xmkn ubt dri klinik...

makan je sis..bby besar sbb kita ada kencing manis je..insyallah..slalu bdoa ubat/makanan yg kita makan bby akan dapat..

4y ago

Tq sis....lega rsa bnyk yg bg komen positif....sya xde pglmn....so bla org ckp sya jdi tkot....dlm msa yg sma fkir baby dlm kndungn

Wslm. Insyaallah kalau nurse yg bg, sesuai utk sis & kandungan. Baby besar atau kecik byk faktor slh satunya gdm.

Jgn dengar ckp org sis.. Mcm2 cerita org ni buat kan hehee Makan je ubat y nurse bagi in sha allah xde masalah

4y ago

Lega saya....bla sis bg pdpat yg positif....sya xde pglmn lgsung...tnya mak saya...mak saya cakap zaman mak saya dlu xde ubat2 ni semua....so mak sya nk ckap lebih2 on tak tahu...

Sape yg ckp tu? Nk dgr org2 ckp ke nk dgr nurse yg ckp? Takde maknenye la mkn ubt klnik tu bby jd besar.

Baby besar sebab cara pemakanan awak bukan disebabkan ubat klinik🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️