Suppliment ibu mengandung

Hi semua.. sy nak tanya ibu2 semua.. korang makan ubat yang klinik bagi atau beli suppliment sendiri? Kebiasaannya klinik kesihatan akan bekalkan ubat tambah darah, b complex, folic acid dan vit c kan? Saya perasan kalau makan ubat2 tu akan jd mual..kecuali vit c. seingat saya, 4 thn lepas, preggy anak kedua, hujung2 trimester tu sy ada cakap dgn doc, sy tak boleh makan dah ubat2 tu.. sbb akan rasa mual. Jd sy beli suppliment lain.. tp sy lupa suppliment apa yg sy beli. Korang pula mcm mana?

2 Balas

hii. ada klinik, instead of bagi 4 jenis tu, dia akn bgi Zincofer. mkn 1 tu je. tp zincofer pun jenis yg kuat mual. jd doktor sarankan saya beli sendiri, maltofer (perisa coklat). makan sebiji sehari. harap membantu. sebab sy hyperemesis gravida. alahan saya sngt teruk smpai 10kg kurang. kena tahan masuk air. Alhamdulillah baby sihat. 😊

ganilia