hb low. .

Arini g klinik,hb btl2 trn tinggal 8.7. .binggung + stress. .dh pantang yg xble d mnm,dn mkn yg ble naik kn hb..tp tetap sama. .knp mcm tu ya?

15 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

Ubat jgn xmkn yg kk bgi..kne sntiase mkn..inshaallah hb maintain..mcm sy xde pon amik jus ke ape ke cume mkn ubat zincofer je yg kk bgi 2 biji shari..alhamdulillah hb sy tdi 11.9 xpernah trun truk lg..pling trun pon 11.2 je..tu pon mse 24w..skng dh 30w😊

4y ago

Hihi ok la sikit..jnji xdrop sgt..sy mkn 2 biji skli gus sbb sy xleh mkn siang..nnti muntah..sy kne mkn mlm waktu nk tdo bru okay..alhamdulillah xde pape pon..cume mkn time uh niat nk hb naik dn baby sihat😊

Mkn daging merah byk,hati ayam/daging..pling mujarab mkn peria byk2 mmg confirm naik hb.Ini pglmn sy..hb pnh 9 saja jd klu tak naik hpir kna tambah drh,risiko utk mlhrkn bb premature tggi

Jgn stress..bykkn rest..tdo awl jgn lewat..jg pemakanan.. mkn jmbu btu... Delima ...kne chck cara mkn ubt btl or x . Ubt kne mkn dgn cra btl... mkn byk sayuran buahan..

4y ago

cara mcm mne

Try sis makan hati ayam.. last year msa hb sya trun saya makan hati ayam, ikan bilis dan minum susu.. alhamdulillah, hb sya naik balik and xprnah trun dah

Sy sebelum ni pun low jgk walaupun hari2 mkn supplement. Lps consume susu kambing trus hb naik. Cubalah..mane tahu naik..

Makan jambu batu hari2. Kerang. Atau pun boleh cuba tukar asid folik kepada obimin atau lain2 jenis.

Ada makan vitamin yg klinik bagi tak? Klu boleh, tiap hari kena amalkan sblum sarapan pagi

Try makan limpa lembu.. Hti lembu.. Kalo kena dgn yg dging fresh lgi ok..

hb sy 9.3 naik 11.9 after 2week consume iberet