Hb low

Antara iberet , obimin dan maltofer mana yg betol2 membantu naik kn hb ? Saya stress nie tiap kali checkup hb makin turun , doktor bagi masa 2 minggu kalau tak naik jugak dy akan refer ke hospital untuk buat ujian talisimea . Saya dh mkn bayam , jambu semua tp tetap turun

35 Balas

Sis tray mkn iberet.saya mula2 mkn zincofer xnaik2 hb.hbis tu nurse tukar ubt .dia minta sy mkn iberat.sy mkn ok sis .x muntah.sis kalau nk mkn ubt iberet .sis makan bersama jus lemon.sy mkn ubt dgn jus lemon sy buat sdiri jus tu.hbis tu lps tu sis mkn la buah.mcm buah betik.sy tray buat mcm tu alhamdulillah hb sy makin meningkat .mkn betik ,pisang,syur kangkung ,daging dan kerang boleh meningkatkan hb darah kita sis.

Obimin xbgus la sis, sbelum ni sya mkan zincofer drah sya naik 10.5 leps tu sya stop sbb zincofer buat sya pning and mual, sya try obimin but drah trun balik 10.0 dktor ckp ngn sya bile kndungan mkin besar kite xbole amik obimin lgi sbb dy xbrape support sgt...dktor syorkn zincofer and iberet jek kt sya...ni sya try iberet lak tpi blom pegi check up lgi so xtau la naik ke x...

Macam saya sendiri mula2 makan zincofer tapi tk boleh masuk muntah teruk HB 9.4 je smpai rasa nk pitam... then tukar ubat iberet and vitamin..Alhamdulillah naik 10.6.. Bile check up blik result HB still 10.6 Nurse yang pantau saya suggest mkan kacang kuda..Dan minum air Oren..sis boleh Cuba..alhmdulillah HB saya naik 12.1

sama.. heeheee.. semua da try tapi tetap turun.. sy da buat ujian thalassemia pn.. negative.. hb masih turun.. ubat mcm2 tukar.. last warning da dpt kalau x naik kne cucuk inferon.. sy mkn obimin, kk suruh mkn iberet tapi sy x mkn.. kk xtwu pn sy mkn obimin tu.. sy tipu kk.. 😅😅

4y ago

Wahh bangganya tipu kk.

Ikot keserasian kita jgkk.. Saya masa ke empat-ii kandungan mkn ubt ap pon xserasi.. Kali ke 5 pregnant pon sama jgkk.. Hb naik turun naik turun jea.. Myb sbb beta talasemia sama kot 😅 Kali niehh cuba mkn kurma ajwa alhamdulillah hb ok sikit.

Saya ada thalassemia minor dan HB sy dlm linkungan 11. Sy makan ubat yg KK bagi je dan banyakkan sayur hijau. Tp utk bulan puasa ni sy ambil Obimin Pluz, HB sy naik 11.9. Tp Obimin sy selang hari. Sbb ada hari bila makan rasa nk muntah

Sma mcm sy last maltofer ni,ubt yg k 5,doc ckp klu xda peningkatan mmg kena inject lah. . Tp best rasany maltofer ni bg sy,buang air besar pn ok,perut xda sakit2 mcm masa mnm iberet dgn obimin. .hrp2 ok lah hB lg 1mggu jmpa doctor. .

Sy pun hb low masa preggy. Macam2 ubat doc suggest sy consume. Last Maltofer syrup. Naik turun jugak. Lepas tu sy ada consume MKDI, kebetulan ada check up excited dgr nurse tegur hb sy ada perubahan naik. Hehehe. Cuba lah sis

sy mkn maltofer...cuba sis mkn iron tablet wanrna koko tu 2bji pg 2bji mlm lpas mkn mkn vitc yg klinik bg warna oren kecik..insya Allah hb naik sy amalkan cmtu alhamdulillah hb sy xdrop..now dah 31w

Last checkup turun mendadak... Nurse bagi new obimin & iron table... Doc bg iberet... Tgh try iberet... Next week de appointment... Hope naik lar... Hari2 dah mkn jambu batu... 🤣🤣🤣🤣