kuning baby

Apa cara nak turunkan kuning baby?

28 Balas

bby fully bf ke..? kalau fully bf, ibu jaga la pemakanan.. buat tips itu ini tapi x jaga x boleh juga.. bby kuning memang rajin tidor sbb penat.. kejut bby setiap sejam.. feed 30ml.. kalau bby x bgn, susah nk masok kn nipple, pam susu klua then feed pakai botol.. sblm feed, tukar pampers lap mata bby dgn air.. msok puting botol dlm mulut bby then usik2 pipi dye.. normally bby akn isap walau pn dye tidor.. 1 jam 30ml.. 2 jam 60ml.. jgn letak bby tempat gelap2.. bedung tu semua nnti dulu.. biar bby free.. in sha allah.. cuba la..

4y ago

Jangan letak bby dalam tempat gelap2..contoh kalau dalam blik tdur ke sis. On kan lampu syiling 24 ke..

Terdapat dua cara. Cara pertama adalah melalui phototherapy di hospital dan satu lagi adalah jemur. Maksud saya jemur di sini jemur di dalam rumah dengan tingkap yang terbuka sikit untuk memastikan cahaya matahari masuk. Letakkan bayi selama 10 minit dua kali sehari. Elakkan jemur dengan matahari secara terus. Untuk jemur ni, hanya boleh untuk yang jaundis ringan/sakit kuning ringan sahaja. Kalau semakin teruk adalah lebih afdal untuk dibawa ke hospital.

Susukan baby dgn fully breastfeeding. Tp baby saya pn saya fully breastfeed tp kuning lambat turun so terpaksa campurkan dengan susu formula. Memang kuning turun dengan cepat. Tp tetap selang selikan dengan susu ibu. Bila kuning dah hilang baru fully breastfeed semula. Insha allah.

4y ago

Btol tu,sy pon cmpur..😊

Makcik urut sy ajar mandikan baby baru lahir dgn rebusan air halba.. buat siraman terakhir.. 3 hari berturut2.. 2x shari.. sy buat, alhamdulillah 2org ank sy xkuning.. sambil tue banyakkan menyusu badan.. kalau anak kerap kencing & berak nti turunlah kuning nye..

kerap susu badan,pastikan bayi kerap buang air kecil dan besar....lg byk minum lahi bagus. elakan susu formula sbb susu formula lambat hadam ....susu ibu cepat hadam lg kerap bayi buang najis lg cepat kuning dia turun...

Susukan baby dengan kerap..tapi kalau kuning masih tak turun, maksudnya susu badan yang menyebabkan kuning tu lagi naik. Baby saya dulu hampir 300 juga..saya selangselikan dengan susu badan & susu formula.

Sy menyusu kan anak dgn kerap.. seminggu ja dah turun kuning.. tp Ada byk petua,mcm Mandi air sirap,mandi daun kucai,daun dukung anak,beli ubt dekat kedai cina.. mcm2 ada

Daun peria sis😊 akk sm adik amalkn daun rebusan peria ank dorang kuning dua² seminggu je hilang😊 mak yg ajar

Susukan baby dgn kerap dan elakkan makanan 'panas' mcm lada hitam, halia...ni apa yg nurse advise

Bf je setiap 30 minit atau 1 jam.. Mesty turun punye.. Kejut baby kalau baby tido lama