CARA TURUNKAN KUNING

Anak ada kuning. Macam mana cara nak turunkan kuning? #SeriusTanya

13 Balas

Mcm biasa kena kerap minum susu..bila baby kerap minum susu nanti dia selalu berak kencing..bila dia berak kencing selalu kuning cepat turun..lagi satu jangan tidurkan baby bilik gelap..kalau boleh dari pagi sampai malam bukak lampu putih dlm bilik tu..saya baby kuning 11.4 bila nurse ckp jangan tidur bilik gelap nanti kuning tak turun..so satu hari tu saya bukak lampu kalau nak tidur je tutup..Alhamdulillah kuning turun sampai 4.4. So awak jangan risau ya

kerapkan mnyusu ank kena jg timing mnyusu ank .kena susukan ank stiap 1jam..kalau tgk ank tido nyenyak tetap kena kejutkn suruh dia bgun nyusu ..pstu elak makan lada hitam kunyit jamu2 ketika berpantang spnjng ank alami kuning..mg ank puan cpt sembuh..dan dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

ibu kalau menyusu jgn makan makanan yg panas .. sbb panas menyebabkan baby kuning .. bagi baby menyusu stiap 2 jam ye .. supaya baby kencing sllu . Paling bagus kalau baby berak .. ibu jgn stress sgt .ye .. faham sgt baby kuning ni .. sedih tgok baby kena ambil darah bawah kaki ..

kerap susukn bby dn letk bby conth nya dlm bilik buka lmpu 24jam ...dlu anak no 3 kuning arwah mak buat mcm tu buka lampu 24jam alhmdulilah turun kuning bby .. oye klu blh jgn mkn jamu klu anak ad kuning halia pon elak kn dlu ye

try bagi mandi dengan air rebusan daun asam belimbing.. rebus daun smpai air jadi kuning mcm teh, pastu sejukkan air dan mandikan bby sampai kuning turun. saya dah try kat bby sy . dari 13.7 turun ke 10.9 next 2 hari

kerapkan menyusu. blh try cari kedai ubat cina cakap nak ubat sensei (untuk turunkan kuning) buat mandian anak tiap2 hari.

Kalau sy akan mandikan anak dgn air rebusan asam jawa campur dgn daun dukung anak rebus biar lamaa pastu air buat mandi

Jaga jadual susu setiap 1-2 jam. By hook or by crook kena kejutkan baby menyusu. Please be alert on feeding schedule.

kerap kan susu baby setiap 2/3 jam nnti bila baby kerap berak kencing insya allah kuning akan turun banyak..

Saya susukan anak 1jam sekali sis... dan sulam susu fm juga.. alhamdulillah bacaan semakin turun..