WEEK 22

Antara maltofer, obimin dengan iberet, mana satu yang paling okay untuk naikkan hb? Saya ambil maltofer dari awal pregnant mula mula hb okay tapi lama kelamaan hb makin turun ?

18 Balas

Consult doc dulu sis..time prgnt ni xbole suka2 nk amik ubt selain doctor yg bg..serasi kat org tak semestinya serasi kat kita. Sbb tu ada mcm2 jenis yg doc akn decide apa yg plg elok untuk kondisi yg kita perlukan. Ada org mkn obimin pening makan zincoffer ok. Ada yg semua xbole makan tpaksa mkn jenis 4 serangkai..tu semua bukan pilihan kita.sedangkan bila xsihat kita g klinik dapat panadol yg doctor bg pun kita teragak2 nk mkn..inikan ubat yg kita xtau xkn boleh plak naik main try n error je kan.

So far iberet paling bagus. Harini checkup tgk result first check hb 12.1. takde makan vit apa2. First check dlu masa kndungan 5bulan. Doktor ckp sy takyah makan vit pn tkpa. Skip pn tkpa sbb hb okay. Happy sgt. Tp after first check, mkn iberet alhamdulillah okay wlaupun byk skip.

Doktor kata paling ok iberet. Zincofer - obimin - iberet. First doktor bg zincofer sy xblh telan sbb rasa nak muntah. Tp mase tu hb ok je terkawal. Tukar obimin hb drop xcantik. Skg doktor bg iberet. Harap okey la pasni.

First buka buku pink saya makan obimin, hb drop doctor tukar ke iron tablet. Baru ni checkup hb drop sampai 10.3, doctor tukar ubat kasi iberet. Next checkup saya nak check hb naik ke tak lepas makan iberet ni.

sy mula2 pregnant mmg makan iberet, mmg naik betul hb, lepas pada tu dh pegi kk doc bg ubat 4 sekawan tu je, alhamdulillah ok je makan tu, hb paras2 je tp ok

Hb memang akan makin lama makin turun. Sebab baby makin membesarkan. Don't worry. Ikut je suggestions nurse kk. Kurangkan/kalau boleh elak teh/coffee.

iberet ok,,sblm sya amal iberet hb sya low dri 10.7 turn p 9.3..sekali mnum iberet alhamdulillah hb cantik..skrg hb sya 11.8 sdh😊

2y ago

Boleh saya tanya? Ubat awk ambil tu cecair ke?

Tanya doctor la sis..doc akan cadangkan apa yg bagus utk msalah sis..ubt ni bkn bole xsesuai sendiri2 tukar..

Iberet folic 500 tu bagus,,klu mkn 1 hb msih rendah,nurse akan suruh try mkn 2biji.

Iberet cpt, sy mkn dlm masa sebulan ja dari hb9 naik 11 terus