new obimin & maltofer

Hi nak tanya, sbb hb low 10.7 (22w), bole tak makan new obimin plus maltofer? Skg makan obimin still hb 10.7. So igt nk top up dgn maltofer.. xlalu makan iberet/zink.. tq ?

14 Balas

Mana bole pandai2 nk top up ubt mcm tu..hish..ikutkan maltofer tu pn org xamik sndri kcuali dgn cadangan dr doktor. Kalau hb low kna la mkn mknan yg bole naikkan hb bkn ngn pandai2 topup ubat..10.7 tu xde la low sgt smpai nk kna mkn ubat overdose..sila cek balik apa yg awk mkn dulu then consult doktor..berani betul nk tambah2 ubt sndri..

Hb sy slalu drob...sy tanya kat doktor blh x sy mkn maltofer + iberet...doktor kata blh tp...jarakkan pengambilan...sy tny jgk pakar pemakanan kat KK...dia pon kata blh...apa² pon tny dulu kat doktor anda...

Kalau saya nurse suruh makan banyak sayur hijau juga. Dan saya makan ubat kebiasaannya sebelum tido dalam pukul10 ke atas sebab nak tunggu perut betul² kosong.

Lbh baik minta pendapat nurse/doktor kalau pasal ubat2 ni sis. Biasanya doktor suruh pilih satu jenis ubat sahaja. Klu hb x naik, top up dgn makanan kaya zat besi.

Hb sy pun rendah tp doc x bg apa2 supplement melainkn trskn makan new obimin. Ni x tau lg hb da naik ke tak...kna tgu nxt visit.

Hi sis..sye dulu hb 10..makan maltofer dan ferrus terus naik 12.6..stop makan caffein / tea..dan jarakkn pengambilan ubat dgn susu

5y ago

Makan maltofer naik hb sket je.. ni try makan iron beli kt farmasi, nurse & farmasi pn suggest sbb tinggi gak kandungan iron dia 240mg.. br try mggu pas.. tggu result lg 2mggu nnt. Tp kena makan 2 biji sehari.

klau dh amk maltofer,stop obimin..sb kndungan maltofer sama ja mcm obimin,iberer,zinkcofer..inshaAllah hb akn naik..

5y ago

Oo yeke sbb nurse ada bgtau aritu maltofer dos dia rendah.. xpela nweek g check up nk confirm blk dgn kk

Iberet lebih baik.. sya mkn maltfore tak naik2... lepas mkn iberet naik 14 terus..😅

3y ago

sye pun rase mcm tu. sye tnye nurse boleh ke tukar ke obimin. dia kate maltifer tu dah high dose. mybe maltofer x sesuai dgn bdn sye. sbb hb makin turun. next month sye kne jmpe dgn pakar pemakanan. tgok ape kate pakar pulak

Kene rujuk doktor ye sis.😊 selalunyaa dia mtk antara satu sahaja.

5y ago

Ok tq sis 😊

Ooh yeke sis okay nnt next check up try tnya doc.. tq