HB low

Pregnant 22 week. Hb makin low jadi apa perlu saya ambil lagi untuk naikkan hb saya ?

24 Balas

Sy mkn maltofer Hb makin Naik.. boost Naik Dr ms mkn yg lg 1 tuh.. ape ntah name.. mnum pati delima, n pls2 avoid coffee and tea.. even I'm coffee lover yg tahap addicted gler.. fyi lps preggy Pon and now baby sy 6 months Pon maintain.. 😊

5y ago

Hahaha

Awk beli buah mata kucing kering kt kedai mne...pastu awk rebus buah mata kucing kering bersama daun pndan, kmudian letakkn gula batu...insyallah hb awk brnsur ok...awk kna mnum air tu smnggu 3 kali cmtu

Jgn risau.. Awk jaga pemakanan dan cuba makan maltofer bersama jus sunquick kosong tanpa gula...bt makanan berasaskan ikan bilis..mkn jambu batu.. Insha allah.. The best result awk akn dpt... Selamat mencuba yer momy

Bole beli ubt maltofer d farmasi utk naikkn hb 😊 ubt tu sedap rasa coklat tk pait😀 sya dri 9.2 - 11.8 naik hb lepas brsalin smbung mkn ubt tu hb naik lg p 12.8 trus nurse suru brhnti mkn ubt tu😊

5y ago

Ya beli d farmasi sepapn xdtw brp sist , dlu slalu beli 1 kotak trus dlm rm30++

Sy kerap mkn jambu,sayur bayam dan epal merah.alhmdulillah hb jdi naik. Elak minum kafein.kalau mkn ubat tmbh drh dri kkm tu pun jarakkan dgn pengambilan susu.

jambu batu sayur bayam buah delima ..yg penting jgn skip ubat coklat iron tablet tu , pastikan taik warna hitam petanda dpt iron yg cukup .

sya pon sma hb low 7.2 tdi 😭.. dah 21week dah..tkt la doc kta klau mkn ubat xnaikk jgakk drh mmg sya kena cucuk utkk naikk kan drah.

5y ago

tu la sma sya pon xbley mkn jgkk..sya mnx nk try lgii,klau xbley jgakk trpksa la cucuk.. sbb darah mmg xnaikk .. hmmn

Cuba makan pati delima, pisang..bagi saya pisang murah n berkesan..hb sy dah naik sebab consume 2 makanan nie disamping ambil obimin

5y ago

Pisang ape ek? Sy pun hb low sgt. Kene marah ngan dr

Selain ambil makanan berkhasiat, boleh top up dengan vitalea shaklee..lepas tu add on vit c untuk penyerapan iron

Mkn mknan sunnah, jambu batu, buah delima n kerang bakar separuh masak sis... In shaa allah blh naik blk hbnya