Bapak Mertua Diam2 Ajar Anak Sy Hisap Puting (Sekadar Luahan Hmm)

Anak sy bru 29hari. Blom smpai sbulan lgi tpi bapak suami sy dah ajar ank sy hisap puting sbb anak asyik nges meragam. Normal la baby nk mmbesar mmg meragam. Siang pon mragam sbb panas. Rumah tman mmg la. Malam mmg normal mergama baby. Smua normal laa adoii. Lastly bapak suami sy bli puting dan dlm diam2 sumbat mulut anak puting. So skrang ni bila dh anak mragam skit dy suh sumbat puting smpai kan bole brgado dgn sy. Hmm sakit hti sy dah 2 hri dok sumbt puting kt mulut hmmm ??

16 Balas

Its ok mommy. Kita mesti nk yg terbaik utk anak kan. Kalo bleh xnk ajar ank puting, sb takut jonggang semestinya. Tp jgn risau, kalo puting tu cuma nk bg dia tido lena, xde masalah dia hisap. Dh tido cabut. Sy pun berpantang rumah mertua dok kg lg tepi sawah. Mmg bahang. Bby xselesa. Dgn mak yg baru meninggal, sedih smua ada. Mertua siap nk bg ank mkn pisang sb anak merengek. Tp sy cekalkan hati, sy bgtau...kalau nk suh menantu dgn cucu dok sini lama, hormat pilihan menantu. Kalo x, mmg susah la nk jumpa cucu akn dtg. Alhamdulillah mereka faham. Apa yg penting, mommy kena kuat, cekalkan hati & endahkan apa kata² negatif dr mereka ok. Chill.

4y ago

Semoga kita sama2 cekal ya sis? Situasi sis lg sadis dri sy hmm. Harap sy bole hadap mcm sis

Memula Saya pun tidak pada puting. But if your have time, you can read byk artikel on giving a pacifier to a baby- pros and cons. Cuma yg xokay adalah if you prolong to use that pacifier. Best time to stop it by month 6. If you go more than 6 months, perhaps to change his routine is kinda difficult. It soothes the baby actually. You need to know on the right time of offering that pacifier and the right time to pull out that pacifier. So perhaps you can offer it right before going to bed. Jangan sumbat je puting tuh...mmg susah la Nanti nk cabut. https://iiumc.com/baby-high-demand-atau-sawan/ Saya masa memula pun say no to puting...

4y ago

Tq sis komen yg sgt2 membntu 😊

baby meragam dan menangis tu biasa...kena biar sekejap menangis sblm dukung..cer cari dulu apa punca yg baby rasa x selesa supaya baby x biasa dgn puting atau dukung.... tpi dlm hal sis nie ayah mertua sis patutnya kena bincang ngan sis atau husband sis dulu walaupun niat nak bantu..setiap parents ada style mrk sendiri utk besarkan anak..klu nak bantu cer explain elok2 kat parent..pas tu terpulanglah parents tu nak follow ke x..sis cuba ler bwk bincang slow2 kat bapa mertua sis..

4y ago

Tulah. Sy dah bgtau sblom tu lg xnk ajar puting tpi dy diam2 bg jugak kat anak. Dah bincang skli lg pon mcm xde ap jadi 😂

Xde masalah la puting je....sis beli yg jenis lembut...nt gigi tetap cantik je mcm anak sy...kecik2 isap puting lembut dia ada ikot umur skali..jenis pureen puting kuning...pastu nt da makin besa ada gigi...puting koyak..kne tabah sis...jgn beli...dia akan ngs dlm 2 3 hari xdpt puting...sy bg gak yg koyak tu...lps tu dia sndr xnk puting...x lama pn isap puting smpai ada gigi..koyak jgn beli...bg je yg koyak...nt trus dia xnk...bole cuba..

4y ago

Tq sis. 🙂

Nti baby dah bsr sikit blh train dia slow2 kurangkn nyot2 puting tu. Last2 lupa dah ngan puting tu. Mcm ank sy langsung xnak puting. Dr umur sebulan smpi 3bulan bila nak tdo je mmg meragam. Dah bg susu kenyang2 tetap nangis. Bg puting d luah blk. Siang xmeragam, malam hari nk tdo sja meragam. Kdg2 smpi nangis dgn baby. 🤣 Be strong puan. 😊 klu anak meragam xtdo lagi kita penat. Lagi2 masa pantang.

4y ago

Sy pon mmg tnggu dy besar skit klu nk ajar pon. Ni msa tu umur dy 20hari xsilap dh nk sumbat puting da hmm

Saya pun tak suka bayi diberi puting tiruan, tapi bila saya ikut kelas Baby Language, puting tiruan salah satu tools untuk bantu anak tidur, tapi mesti dicabut puting tiruan tersebut sebaik sahaja anak lelap, bukan biarkan dia tidur dengan puting di mulut. Boleh baca link di bawah tentang puting tiruan. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2533755096668557&id=126226717421419 Stay strong puan.

4y ago

Puan, cuba rujuk page Baby Language di fb mungkin pemilik page boleh bantu puan untuk tangani masalah yang puan hadapi sekarang. Saya harap puan jumpa jalan penyelesaian, dan tak salah puan bertegas untuk tidak menggunakan puting jika puan tak sukakannya. Anak tu anak puan, puan berhak bertegas atas apa yang terbaik untuk bayi. Stay strong ❤️

Tak salah pun pakai puting. Sekarang banyak orthodontic pacifier. Tapi faham la. Kalau orang buat apa2 tanpa bincang dengan kita pun kita rasa tak best. Anak kita kan. Kalau tak berkenan sangat, cakap baik2 dengan mertua. Tu pun kalau ada keberanian la😅. Kalau sy selagi benda tu tak memudaratkan apa salahnya. Takut nanti isu2 mcm ni jadi punca gaduh pulak

4y ago

Tulah. Sy sabar je pkir dlm pantang. Kdg dy mragam sb pnas. Bg susu pon dy xnk sbbtu mertua sibuk nk sumbat puting. Hmm sabar kjap jala

Puting ni boleh prevent SID sudden infant death syndrome kalau diberikan masa tido. Ok la pak mertua jenis baik tolong belikan, cuma next time suruh dia beli puting yg glow in the dark. Senang nak cari. 😋 Tapi jgn sikit2 nak sumbat puting. Takut kita tatau sebenarnya yang dia lapar atau sakit sebab tu dia meragam.

4y ago

Yg ni mmg skit2 nk sumbat puting. Hmm

Pd sy puting tuk new born xde mslah..da tdo cabut je..sy pun terpakse guna...sbb baby twins.. nk kne kuat..bile dua2 ngis.. mmg byk membantu..nt baby da nk tumbuh gg just stop je.. relax..jgn stress time pantang ni..ok just pendapat..

4y ago

Sy pon dh start bg msa nk tido ja. Tpi bila dh start bg cmtu mertua sy asyik2 nk sumbat plak. Time dy nges skjap nk pkai bju pon dy sumbat. Anak muntah susu skit pon dy sumbat. Dy kta mnum susu bnyk sgt dh tu xpyh bg da susu bg puting. Entah lahh 😴

Xde mslh pkai puting, carik jenis yg jaga gg baby.. mcm sy mnyusu anak xcmpur fm 2 tahun. Lepas die 2tahun die masih carik puting mama mlm2 sblm tdo. Sy rse penat sgt especially mula2 mngndung. Nk bg puting artificial dia xnk