Nk tnye oke klu baby newborn or baru nk msuk sebulan cmpur fm n bf

Hi mommiesss nk tnye sy tgh pntang,klu bole sy nk ajar anak sy minum susu bf n fm cmpur sbb sy nk smbung belajar n mungkin akan tinggalkan die dgn pengasuh,oke ke.klu awal ii sy dh ajar anak sy susu botol, sbb anak sy ni kuat nyusu susu badan, tpi susu botol die nk jugk., hritu sy dh ajar alhmdulillah die bole hisap susu botol tu, dgn puting sy mlecet sikit sbb baby hisap, sakit sngtt sy tkut anak sy hisap puting sy, so sy bgi susu botol, tkpe ke#bantujawab #firstmom #SeriusTanya

8 Balas

Takda masalah sis. Baby saya baru lahir terus fm sebab kuning & saya inverted nipple. Take time sikit to df cos nipple crack teruk. Tp bila tengok tin susu anak dorang dah disclaimer siap2 yg susu ibu ialah susu terbaik tu terus rasa taknak give up untuk bagi anak bfm. 14 weeks lepas lahir baru fully bf. Lepas pantang terus pump buat stock ebm. anak sy hantar kt bs everyday dgn ebm sekali. Tp kalau fm memudahkan awak, no problem asalkan awak tak stress. Mcm saya stress nk cari fm yg sesuai utk anak dgn harga yg beratus 1 tin. Plus paed sendiri bgtau saya anak yg minum bfm ni jarang sakit dari fm. So tu semua yg motivate saya utk buat stock ebm. Kalau ikutkan kemalasan, mmg paling mudah sgt saya just beli je fm bg bs kan. Nak2 saya kerap outstation. Tp saya pilih utk tak malas & semangat nak bf baby hihi

susu terbaik untuk baby adalah susu ibu. kalau mampu, bila baby ada dengan kita, bf. bila kerja/jauh, pam. kalau nak kumpul stok, sis boleh cuba tandem pumping. tapi kalau tak mampu, boleh jugak untuk campur dengan FM. puting melecet mostly sebab lekapan baby tak betul, atau boleh jadi sebab terlalu kering. maybe boleh cuba refer nurse/LC minta tengokkan lekapan baby. dan guna nursing butter/cream.

Jawapan singkatnya boleh sis. Of course susu ibu yg terbaik and kalau boleh bagi susu ibu pam and letak dlm botol. Tapi untuk ajar anak susu fm waktu ni pun tak ada masalah sis. Bergantung pada kesesuaian awak sendiri. Kalau nak belajar cara penyimpanan susu badan, akak2 kat sini sedia membantu. Take care!

Boleh je. Susu ibu mmg yg terbaik tapi takda masalah pun nak campur. Baby saya baru 3 minggu haritu dah bagi susu fm sebab susu badan tk berapa banyak. And nak turunkan kuning dia cepat mmg nurse prefer campur susu.

boleh. yang penting anak kenyang,ibu happy

boleh je.. mne2 yg mmudahkn awak..

Ikut laa mana yg terbaik mummy...

ikut mana yg terbaik