Batuk dan selsema

Anak saya bru 3 bulan , batuk dan selsema boleh ke makan ubat . Sy pergi klinik swasta dia bg syrup salbutamol bg 1ml kat bby 3 kli shri . Ada yg kata bby tak bole makan ubat . Sy first mom jd takut takut nk bg . Neb pun dah buat jgk . Ada tak cara lain slain bg ubat ? Ke bole je bg ubat ? #firstmom #pleasehelp #ingintahu

16 Balas

Up to parent sama ada nk bg atau x. Mmg standard KKM diorg x akan bg ubat batuk dan selesema bawah 2 tahun. Standard pharmacy pun sama. If kalau mummy bawak pergi klinik swasta, than Yes diorg mmg akan prescribe ubat batuk dan selesema untuk baby bawah 2 tahun. Because they are making money. N Yes definitely they will say selamat sahaja untuk baby newborn. Terpulang pada mommy nk bg atau x. Pilihan kt tgn parent tu sendiri. Dan let say kalau dpt ubat, awak buka ubat yg doktor tu bagi, awak buka pelekat nama yg diorg akan lekat kt botol2 ubat tu, mostly semua akan start dari 2 years n above. Nothing below that. Kalau situasi kt hospital, mmg diorg akan bg ubat juga kpd baby. Itupun kalau situasi dah get to worse sampai tahap sesak nafas, diorg terpaksa on ubat kalau oxygen therapy x jalan. Tp route of administration berbeza. Diorg akan guna drip which is safe n less burden to the kidney n liver baby.

5mo ago

setuju puan

anak sy sakit batuk berkahak dgn selesma. ingatkan sakit biasa2 je sbb faktor cuaca or persekitaran. sekali cek ambil ujian darah kt hosp swasta (kpj), result ada jangkitan bakteria mycoplasma bhgn paru2. tu yg susah nak baik batuknya. then sy bawa anak pergi hosp gov. kena bg ubat antibiotik (klacid), ubat titik untuk hidung dan ubat demam (utk perlu sahaja). anak masa tu umur 3 bulan lebih. skrg anak da sihat. dos antibiotik yg d beri mgikut berat badan anak. 3 hari je boleh mkn, setiap 8 jam. kalau cm kes sis ni, dua2 hosp swasta dgn gov sy pergi. sy pernah bawa anak pergi klinik swasta, doktor kata xde ubat batuk yg sesuai utk baby umur bawah 6 bulan. last2 sy amik keputusan sndiri, bawa anak pergi hospital swasta dan gov. pd pendpt sy, sis bawa anak pergi hosp gov dan bawa ubat yg di beri oleh klinik tersebut. minta advise dari doktor.

hi sis. anak sy pun baru je masuk 3 bulan. dah 2x sy bawa p klinik, dan sekali bawa p hospital. sbb batuk berkahak dan selsema lah. tapi tak de 1 pun yg bagi ubat batuk atau ubat selsema. doktor cuma bagi ubat titis hidung tu je, dgn ubat demam (bagi mkn bila anak tiba2 demam) tapi anak sy tak demam pun. so sy tak bagi dia mkn ubat demam. just bagi ubat titis hidung je. doktor kata, baby klu batuk selsema mmang tak ada ubat makan. kat klinuk baby sy kena neb untk cairkan kahak. kat hospital pula, baby sy kena sedut kahak. dan kena xray paru2. so far, syukur, paru2 baby sy ok. tak de jangkitan ke ape.

saya masih pantang, day 20 harini. baby ada kahak & selsema. so saya gi swasta pakar kanak kanak. doc tak bagi ubat apa apa pun sebb katanya newborn & baby bawah 6m mmg takde ubat. tapi kita sebagai ibu ni resah dengar anak nafas tu bunyi kahak kan + saluran pernafasan baby masih sempit. so saya ada try cream herbal youbaby, ramai suggest. saya pakaikan nipis je cream nya kt baby saya. alhamdulillah, kahak baby keluar ikut poop dia. bertali tali kahaknya 🥹 cer sis try, tak silap saya brand tropika pun okay. inshaAllah kita ikhtiar. semoga urusan sis dipermudahkan 🤲🏻

5mo ago

Sama dengan anak sy, umur 6 bulan skrg. Pakai herbal cream tropika serasi. Klu batuk & selsema sapu kt dada & belakang badan akan keluar lendir melalui najis. Lagi 1 kena kerap cuci hidung dgn sterimar & buat tepuk percussion

saya tak berani bagi ubat kalau anak bawah 2 tahun, dari anak lahir sy akan buat begini sahaja - kerap susukan anak - tukarkan pampers jangan sampai penuh - pastikan mandi air suam sentiasa urut badan kaki semua bahagian (saya pakai minyak bidara, boleh guna juga minyak cengkih dan lain2 yg sesuai) - tepuk percussion di blkg badan anak kalau nampak baby batuk berkahak/selesema teruk Manak akan keluarkan mucus dr najis/muaknya. kalau anak dah 2tahun dan ke atas still amalkan mcm di atas, tp jika tak jalan baru berani bagi ubat/ madu+air suami+lemon, air kelapa fresh.

5mo ago

sy dah buat smua tu ,tp tak jln . ni knee tahan wad pula sbb nafas laju .

Anak sy baru masuk 4 bulan dah reda sikit batuk dia. Tp klinik swasta yang sy pergi mmg doctor tak sarankan bagi baby ubat sbb bawah 1 tahun. Baby hanya boleh consume susu sahaja. Ubat tak boleh lg doctor tu ckp. So ktorg keep on amik neb je if baby kahak teruk. Then every day buat tepuk percussion belakang dia. Pastu sapu minyak cengkih dkt kaki dia urut and pakaikan booties. Dkt dada saya letak jugak minyak cengkih. Tp depends pada baby. Ada yg baby tak okay minyak tu. If baby tak ok boleh try balm brand youbaby atau CF-rub by tasneemnaturelhq

5mo ago

tula ..doc tu mmg tak bg . sbb katanya ganggu ptumbuhan bby kalau bg ubat kerap . sy pergi dua klinik . dua dua bg ubat yg berbeza . doc buat tepukan percussion tu nk biar dia kluarkan kahak . tp tulah tak terkluar kahaknyaa . sy sapu garlic balm okay ke ? tu pun kwan sy sugest sbb anak dia btuk dan selsema haritu .

sis, anak sye pun batuk slsema umur 11 bln.. peg klinik biasa xde ubt just amek neb.. Tp hri tu peg emergency hosp swasta, Dr bg salbutamol jgak.. Yup, Dr biasa x bley prescribe ubat utk kanak2 bwh 1-2 thn tp Dr pakar bley.. Jd ubt tu slamat.. Baygkn klu warded pun, Dr akn bg ubat jgak.. cuma yg pakar je bley prescribe ubt.. Dr biasa x bley..

5mo ago

so sis bg x ubat kt baby? sye bg je..

utk batuk, try tepuk percussion.. selsema tu kena bg susu bnyk (BF) utk dia keluar melalui jeluak / najis.. tp, pelik, why baby 3m dh bg ubat. anak sya waktu 1m batuk n selsema doktor kerajaan n swasta ckp ubat dorg x akan bg dkt baby yg x start mkn lg. klau baby dh start mkn baru diorg bg ubat. tu pn dorg x galakan.

Sapu kerap minyak asmak tu sngat berkesan.tapi sapu dgn amaun yg sesuai utk bayi.baby sya 5 bulan slesema n batuk. Asal lepas sapu mnyak asmak dia akn batuk n kahak kluar dr hidung n ada yg dia telan.pastu kena rajin sedut guna nasal oral respirator yg ada tube tu.baru senang baby nak bnafas n selesa nak tdur..

saya tak berani nak bagi ubat,saya kerp mandi,pakai pampers sahaja dan kerap bagi susu sbb akak saya dalam hari anak dia demam bawak pegi swasta doc bagi ubat batuk skali,dia lurus bagi sampai biru anak dia !! sampai hospital 50/50 ! anak selamat tapi antibody tak kuat .

5mo ago

yaa bawah 2 tahun memang saya warning jangan pandai-ii nak bagi apa-ii ubat kat anak.. kalau kita makan mungkin yang dapat kat anak sikit je tapi nie memang bagi terus kat dia to jangan cari pasal laa ..