Batuk dan selsema

Anak saya bru 3 bulan , batuk dan selsema boleh ke makan ubat . Sy pergi klinik swasta dia bg syrup salbutamol bg 1ml kat bby 3 kli shri . Ada yg kata bby tak bole makan ubat . Sy first mom jd takut takut nk bg . Neb pun dah buat jgk . Ada tak cara lain slain bg ubat ? Ke bole je bg ubat ? #firstmom #pleasehelp #ingintahu

16 Balas

anak sy sakit batuk berkahak dgn selesma. ingatkan sakit biasa2 je sbb faktor cuaca or persekitaran. sekali cek ambil ujian darah kt hosp swasta (kpj), result ada jangkitan bakteria mycoplasma bhgn paru2. tu yg susah nak baik batuknya. then sy bawa anak pergi hosp gov. kena bg ubat antibiotik (klacid), ubat titik untuk hidung dan ubat demam (utk perlu sahaja). anak masa tu umur 3 bulan lebih. skrg anak da sihat. dos antibiotik yg d beri mgikut berat badan anak. 3 hari je boleh mkn, setiap 8 jam. kalau cm kes sis ni, dua2 hosp swasta dgn gov sy pergi. sy pernah bawa anak pergi klinik swasta, doktor kata xde ubat batuk yg sesuai utk baby umur bawah 6 bulan. last2 sy amik keputusan sndiri, bawa anak pergi hospital swasta dan gov. pd pendpt sy, sis bawa anak pergi hosp gov dan bawa ubat yg di beri oleh klinik tersebut. minta advise dari doktor.