Batuk dan selsema

Anak saya bru 3 bulan , batuk dan selsema boleh ke makan ubat . Sy pergi klinik swasta dia bg syrup salbutamol bg 1ml kat bby 3 kli shri . Ada yg kata bby tak bole makan ubat . Sy first mom jd takut takut nk bg . Neb pun dah buat jgk . Ada tak cara lain slain bg ubat ? Ke bole je bg ubat ? #firstmom #pleasehelp #ingintahu

16 Balas

Up to parent sama ada nk bg atau x. Mmg standard KKM diorg x akan bg ubat batuk dan selesema bawah 2 tahun. Standard pharmacy pun sama. If kalau mummy bawak pergi klinik swasta, than Yes diorg mmg akan prescribe ubat batuk dan selesema untuk baby bawah 2 tahun. Because they are making money. N Yes definitely they will say selamat sahaja untuk baby newborn. Terpulang pada mommy nk bg atau x. Pilihan kt tgn parent tu sendiri. Dan let say kalau dpt ubat, awak buka ubat yg doktor tu bagi, awak buka pelekat nama yg diorg akan lekat kt botol2 ubat tu, mostly semua akan start dari 2 years n above. Nothing below that. Kalau situasi kt hospital, mmg diorg akan bg ubat juga kpd baby. Itupun kalau situasi dah get to worse sampai tahap sesak nafas, diorg terpaksa on ubat kalau oxygen therapy x jalan. Tp route of administration berbeza. Diorg akan guna drip which is safe n less burden to the kidney n liver baby.

5mo ago

setuju puan