Batuk dan selsema

Anak saya bru 3 bulan , batuk dan selsema boleh ke makan ubat . Sy pergi klinik swasta dia bg syrup salbutamol bg 1ml kat bby 3 kli shri . Ada yg kata bby tak bole makan ubat . Sy first mom jd takut takut nk bg . Neb pun dah buat jgk . Ada tak cara lain slain bg ubat ? Ke bole je bg ubat ? #firstmom #pleasehelp #ingintahu

16 Balas

Anak sy baru masuk 4 bulan dah reda sikit batuk dia. Tp klinik swasta yang sy pergi mmg doctor tak sarankan bagi baby ubat sbb bawah 1 tahun. Baby hanya boleh consume susu sahaja. Ubat tak boleh lg doctor tu ckp. So ktorg keep on amik neb je if baby kahak teruk. Then every day buat tepuk percussion belakang dia. Pastu sapu minyak cengkih dkt kaki dia urut and pakaikan booties. Dkt dada saya letak jugak minyak cengkih. Tp depends pada baby. Ada yg baby tak okay minyak tu. If baby tak ok boleh try balm brand youbaby atau CF-rub by tasneemnaturelhq

6mo ago

tula ..doc tu mmg tak bg . sbb katanya ganggu ptumbuhan bby kalau bg ubat kerap . sy pergi dua klinik . dua dua bg ubat yg berbeza . doc buat tepukan percussion tu nk biar dia kluarkan kahak . tp tulah tak terkluar kahaknyaa . sy sapu garlic balm okay ke ? tu pun kwan sy sugest sbb anak dia btuk dan selsema haritu .