Batuk dan selsema

Anak saya bru 3 bulan , batuk dan selsema boleh ke makan ubat . Sy pergi klinik swasta dia bg syrup salbutamol bg 1ml kat bby 3 kli shri . Ada yg kata bby tak bole makan ubat . Sy first mom jd takut takut nk bg . Neb pun dah buat jgk . Ada tak cara lain slain bg ubat ? Ke bole je bg ubat ? #firstmom #pleasehelp #ingintahu

16 Balas

saya tak berani bagi ubat kalau anak bawah 2 tahun, dari anak lahir sy akan buat begini sahaja - kerap susukan anak - tukarkan pampers jangan sampai penuh - pastikan mandi air suam sentiasa urut badan kaki semua bahagian (saya pakai minyak bidara, boleh guna juga minyak cengkih dan lain2 yg sesuai) - tepuk percussion di blkg badan anak kalau nampak baby batuk berkahak/selesema teruk Manak akan keluarkan mucus dr najis/muaknya. kalau anak dah 2tahun dan ke atas still amalkan mcm di atas, tp jika tak jalan baru berani bagi ubat/ madu+air suami+lemon, air kelapa fresh.

6mo ago

sy dah buat smua tu ,tp tak jln . ni knee tahan wad pula sbb nafas laju .