Ambil air tulang belakang baby

anak 4bulan n pernah kena sawan 2kali tanpa demam n sekali dgn demam.. 1st jadi kena sawan tanpa demam n masuk wad n duduk 9hari kemudian dengan antibiotic melalui drip discharge dan 5hr antibiotic dr oral bagi kat rumah.. doc suggest amek air tulang belakang tp family tak kasi.. 2nd jadi lepas cucuk 4bulan, demam tinggi waktu malam n terus sawan tarik 2x diikuti yg kejang sikit 3x .. masuk wad n dibagi ubat sawan.. Doc masih suggest air tulanb belakang.. tp banyak cerita family cakap jangan amek.. sekarang dalam dilema.. please 🙏🏼 if sape ada pengalaman ambil air tulang belakang ni.. 🤕🤕🤕

9 Balas

doktor buat keputusan berdasarkan timbang tara kebaikan dgn keburukkan sis. sis dengar org ckp ambik air tulang belakang lumpuh? confirm ke semua yg lumpuh tu sbb ambik air tulang belakang? atau pon sbb lambat ambik, lumpuh sbb sakit yg xdpt dikesan awal tu?? sis nak dengar ckp ahli keluarga xbg ambik dengarlah. tp sampai anak tu da teruk, doktor xkan tau sakit apa. xboleh rawat ikot sakit dia yg sebenar. doktor boleh rawat ikot simptom dia je. kalau demam bg ubat demam, kalau sawan bg ubat generally utk sawan. syg anak, ikot ckp pakar. ahli keluarga mampu bercakap je, xmembantu nak sembuhkan anak sis pon. anak yg menanggung sakit, sis yg menanggung sedih tgk anak xtau sakit apa.

2y ago

aah betul tu.. sakit hati ni bila tgk anak warded n tak tahu punca.. amek darah sane sini n buat ujian itu ini and still tak tahu punca.. tq atas nasihat.. mungkin sy perlu lebih berkeras dgn suami psl isu ni..

anak sy sawan tanpa demam doc dah ready nak amek air tulang belakang sbb baca ct brian normal...tp refer scan dkt hkl tak normal ct brain tu so tak jd amek air tulang belakang... atas pengalaman sy dan kwn2 ward lebih baik amek takut jangkitan dekat otak pun boleh menyebabkan sawan, so pihak hospital boleh det3ct antibiotik yang sesuai dgn kuman tu... sis boleh suruh doc buat ct brain untuk kepastian, n amek air tulang belakang tak menyebabkak lumpuh kita berserah pada allah s w.t doa byk2...semoga dpermudahkan urusan sis

2y ago

ct scan dah ambil dah kt hospital klang n tak ada apa2 pun yg dijumpai and semua okay.. setakat ni doc nak on ubat sawan yg kena consume tiap hari.. urmm.. skg ni tinggal nak dapat app utk egg scan pulak.. btw thanks dear 🙏🏼

Anak buah saya pun pernah sakit masa baby masa tu sebab angin pasang. Doc minta ambil air tulang belakang. Masa tu memang sepakat taknak ambil. Alhamdulillah sihat dan sekarang dah dewasa. Kena dapatkan banyak pendapat yang lebih arif. Kalau dengar orang biasa yang bagitahu memang mostly taknak ambil air tulang belakang. Mommy boleh dapatkan info berkenaan air tulang belakang disini http://www.myhealth.gov.my/pemeriksaan-air-tulang-belakang/

2y ago

Sama² . Moga dipermudah urusan ya dan anak pun cepat sembuh. Aamiin ya rabbal alamin

family awk ada background pakar perubatan ke? pakar bius? selalu dengar ayat "takut lumpuh"? awk tgk ibu2 bersalin czer /epidural brapa ramai lumpuh sbb kena bius tulang belakang? ada tak? awk dh jd ibu dah, awk yg perlu buat keputusan sendiri dgn husband.dengar nasihat org yg memang pakar dlm bidangnya, itu tuntutan islam.

2y ago

kalau mindset suami mcm tu memang susahlah... doa banyak2 supaya suami terbuka hati . cuma boleh cakap, setiap detik tu sangat berharga.. semoga dipermudahkan urusan sis..

fikir anak dan masa depan dia, jangan pk orang lain, anak sakit bukan dorang jaga. awak sendiri yg jaga..kita as parents ye betul sakit, takut anak sakit tp anak yg merasa sendiri lagi sakit..bile semua dah kita ikhtiar, ni last buat je demi dia..minta maaf atas kesilapan bahasa..

2y ago

ataupon awak boleh cakap dengan pihak hospital, untuk dapatkan pendapat kedua di hospital lain..tak salah sebab tu hak kita..

dr takkan suggest suka2 sis. anak saya pun pernah kena ambil air tulang belakang sebab sawan. memang ramai tak setuju, tapi saya turutkan kata yang lebih pakar dari kata2 orang yang takda dalam bidang perubatan. ambillah, insya Allah takda apa yang perlu ditakutkan

2y ago

alhamdulillah.. tu la sis.. perlu dgr kata hati kan based dr nasihat pakar.. thanks sis!

kasihan la😭anak ke 2 sy pernah diambil air tulang blkg disebabkan badan terlampau panas sampai 41°©. doktor sahkan kuman2 dlm otak. bersyukur sekarang dah sembuh total. hrp anak puan sihat2 dan mempunyai kesembuhan total. amen

1y ago

salam ,puan blh tanya anak puan zura umur berapa masa ambil air tulang belakang tu? skg mcm mna keadaan dia?

Jgn ikut cakap org sis,,ikut kata hati,kesian ank awk 2x sawan,,baik ikut cakap doc,.diorang lebih mngetahui,,diorang pakar.doa bnyak2

2y ago

baik sis.. tq atas nasihat ☺️

kalau boleh jgn amek air tulang ok

2y ago

kenapa sis? ada pengalama apa2 ke yg boleh share?