selesai air gula

Alhamdulillah selesai minum air gula hari ni, fuhh.. dah 25weeks, so nurse kata sekali je minum kalo x sangkut.. harapnya x sangkut la, amin3. Actually, rasa dia x lah teruk sgt seperti dibayangkan, manis mmg manis n lama jugak nak habiskan tu sbb minum sikit2, tp ok lah, boleh telan lagi.. cuma few minutes after minum tu mmg ada rasa pening sikit n nk termuntah, tp tahan je, berehat, tarik nafas, cuba bertenang x nak bagi muntah, kang kena repeat minum balik. Rasanya nak muntah tu sbb perut kosong kot, dah masuk angin. Pada yg belum penah minum, rileks n tenang je, jgn fikir sgt. Kena kuat semangat demi baby. ?

selesai air gula
66 Balas

Betul tu, apa2 mindset kena betul, aayaq gula xde la manis yg org selalu cite tu, boleh la telan... Sy br minum last weeks kandungan baru 15 mggu.. misi ckp kalo xsangkut kena minum lg bila kandungan dh msk 28 mggu 😅 sbb previous preggy on diet control 😬... so bertahan n bertabah laaa... apa2 pon yg terbaik utk baby ❤️

4y ago

Betul.. apa2 pun semangat utk baby kan. Moga2 dipermudahkan semuanya utk kita😊

Sy dh dua kali minum ..1st time kandungan ke brpa entah...yg 2nd bru2 ni je.. kandungan 6 bln...family ada kencing manis..alhamdulillah...tak sangkut ...🤗 Yg sy minum hri tu dpt perisa oren , siap bubuh dlm mug lg...😅lg banyak nak hbiskan... Semua okay alhamdulillah... Doakan ye mummy2 smua...due date 17/04/20 😘😘😘

4y ago

Alhamdulillah 👍wah dpt perisa oren, kat klinik swasta ke? Eh, due kita lbh krg la.. hehe, sy lmbt seminggu. Semoga dipermudahkan semuanya, amin 😊

Betul, kalau spe dpt minum masa air suam, beruntung la sbb kurg rasa manis. Masa first pregnancy dpt mnum suam2. Second pregnancy, hri tu jd org kedua terakhir mnum air gula, manis dia mcm makan gula2 kapas seketul besar tu sekaligus. Haa gitu la umpamanya.

4y ago

Hehe tu lah, nasib baik dpt yg suam2 tu, x la teruk sgt rasanya. Sbb tu cuba habiskan jugak sblum dia dah kurang suam 😊 lps minum tu, seharian tu mcm x blh nk go dah mkn or minum manis sgt. Haha

Alahaii takutnya. Dahlah parents ada sejarah kencing manis. Doakan saya tak sangkut yee. Saya jarang makan manis tapi orang cakap tak semestinya tak makan manis tak sangkut. Bulan 2 baru kena minum air semut ni 🤣

4y ago

InsyaAllah amin. Jgn fikir sgt, rilex je.. U can do it 💪

Org ckp air gula skrg ada perisa n ad yg kena byr kakak sy mggu lps minum air gula kna byr rm15 ye ckp rsa cm spiret ala2 100plus gru ase ok lah huhu p sy xkena minum lg hrp2 smpai bersalin lah xkna minum

4y ago

Nie pon bru tau je bb sblum nie xpernh dngr ugk kakak pon tnya ugk huhu p xtau lah seluruh ke x bb kakak duk Terengganu kat kk sna lah

Untunglah sy x sagkut pun kene minum 2X gare2 ade kesilapan dr pihak klinik.. semua y minum pd hari trsebut d minta dtag skali lg tuk repeat 🤦‍♀️ nasib x sagkut dlm smiggu 2X minum air gula.

4y ago

Lah yeke.. kesian awk. Xpela, ad hikmah kot n Alhamdulillah sgt awk x sangkut 😊👍

Harini pun td sy minum air gula. Dpt perisa oren so sedap la sikit wlupun manis sgt. Haha. Minum laju2 sbb xnk termuntah. Tp mmg menunggu 2 jam tu pening kepala. Hopefully result ok je la nnt. Hehe

4y ago

Tak lah awk. Kt kk je. Hehe.

Sy pun blom pernh mnum.. Tp 28/1/2020 sy kna mnum air gula pula... First time... Sy x da mslh berat bdn pun.. Cuma doktr kata skg kalau umr da mlebih 25 thn kna mnum air gula jg... 😂

4y ago

Ok tq awk.. Sy akn cba😊

Air gula kt kk sini warna oren n perisa oren.. Dulu gelas kecik sikit.. Sekrg gelas besar.. Jenuh nk telan.. Sy minum 2 3 kali teguk je.. Mmg rase nk muntah tp tahan jgk la.. 😅😅

Sy kena minum jgk sekali masa 24 week. Alhamdulillah xde muntah. Cuma lepas minum tu terus rasa pening & loya. Cepat2 sy baring & tido selama 2 jam . Nti bgn kena amik drh plk😁

4y ago

Hihi sy tdo kt klnik je sbb nk blik umh jauh