Minum air gula

Mula2 nak minum takut nya tu macm x keruan ... Da byangkan air gula pekat likat ... Sebb ramai ckap akan muntah balik .. acct tengok pda badan org juga ... ad orng dapt minum benda manis .. ada orang x tahan ... So jangan takut nak minum air gula ... 10pm puasa .. esok pagi prgi klinik minum air gula .. alhamdulillah okey .. xde mslah.... Rasa macam buat air terlebih manis je ... Cuma xde perisa... Kemungkinan muntah sebb kena tunggu 2jam .. tahan lapa ,prut masuk angin.. tu kdng2 perut x tahan dan akan keluar balikk ... Lgi baik seblm minum air gula .. bawak minyak angin .. kot2 pening ... Takut perut masuk angin ... lepas 2 jam amik drah kali ke dua .. baru boleh makan 😉😉 Klinik kerajaan lain x pasti air gulanya mcm mana #firstbaby #bantusharing

22 Balas

sya je ke yg suka minum air gula tue? 🥲 bkn laa suka tp rasa puas sgt dpt minum manis & sejuk2 plak tue slps semalaman berpuasa.. sekali teguk je hbs.. alhamdulillah , x sangkut gdm pun. tp lps je ambik darah dan bole buka puasa , sya mkn mcm biasa . tyme tue sya rasa sakit perut sgt.. mgkn terkejut sbb perut kosg tetiba makan makanan berat..

hehe yg rasa nak muntah tu sbb gula tinggi kot..mcm saya waktu first minum, gula xtinggi so rasa bahagia je lps minum...second time cek gula, gula dh tinggi, minum benda sama je mmg sedap, tp lps minum tu badan rasa xsedap, berpeluh2 nak tahan muntah..so kesimpulannya sentiasa jaga makanan waktu mengandung utk elak kencing manis hehe

Lepas baca ni terus lega hati sebab drg cerita org ni alahai macam2 😅 Next month dah kena minum air gula. 1st baby juga. Dah tahu dah nak standby bawak minyak angin utk elak pening, standby air masak & roti lepas 2 jam amik darah baru boleh makan nurse bagitau. Doakan urusan saya dipermudahkan. 1st baby juga ttc 7 tahun ☺️

2y ago

True ! Saya sambil layan angin nak muntah tuu saya tuang habis pinggang , tengkuk , dahi semua . Masa tu 10 minggu memang mencabar dengan alahan dan morning sickness teruk then gastrik lagi . Tapi steady lagi tunggu 2 jam . After 2 jam tu dah cucuk apa semua baru lari cari toilet muntah 🤣 sis standby minyak yuyi sekali , tu pun best takde la angin mata mengantuk hahahaha

Betul, saya pun risau benda yg sama. Org keliling cakap itu ini pasal air gula sampai kita yg jadi tak keruan. Tapi bila minum (perisa oren) alhamdulillah lancar je dan takde rasa nak muntah lgsg. Rasa sedap pulak. Kawan cakap maybe saya tgh craving benda manis, that’s why senang telan and yesss mmg tgh craving pun 😂

kadang mind set kita terlalu banyak dgr ckp org itu ini bab minum air gula..yg penting pada sendiri belum cuba belum tahu.nak2 pada yg first pregy.nak jadi mak2 kena serba boleh kena kuat segelas je kot air gulanya tu😆..tak kan org lain muntah kita pun nak muntah jugak tak pasal2 kena minum balik nti😅...

saya masa 27 /2 minum air gula rasa mmg manis ..dpn nurse oky jee ..bila kuar dri klinik suruh suami cari bilik air ..muntah blik ..sbaik dpn nurse oky x muntah tahn jee walaupun muka dah merah dah ...2 jam ambik drh lagi ..saya tgh tggu call ..kalo x ada call alhamdulillah x ada apa..

2y ago

kalo muntah, bacaan gula lepas minum tu nti sama je dgn bacaan sblm minum..better inform nurse, skrg2nya kita tau kena buat apa, makan apa kalo sangkut

Tu lah...byk dgr crita ramai yg nk termuntah bila minum air gula ni. Alhamdulillah bila sendiri minum ok jer. Tertggu2 jgak prasaan nk muntahnya nsib baik xder. Air gula biasa jer xder perisa pape. Harap nnti minum utk kli kedua pun xder pape.

yer.. air gula x da seteruk yg sesetengah org gmbarkan.. cuma mcm bancuhan air manis yg terlajak gula ja... faktor muntah mgkin dsebabkn perut kosong n masuk angin... tekak rasa loya... yg penting jgn minum sikit2 mmg bcinta la nk hbis...😆😆😆

Saya minum sampai 6 kali. Hahahah yang ke 7 baru lepas. Tu pun dah masuk 6 months pregnant. Sebab ada morning sickness yang teruk kot. So loya sangat sangat. Tapi alhamdulillah dah lepas bahagian tu. Now counting days 🤲🏻❤️

3y ago

Nape sampai 6 kali 😂😂😂😂😂 minum air gule ok. Tang nak amek darah tu. Perghhh

sy mnum kt poliklinik azzaara ampang...murah rm38 n free scan pd hri selase,ad 2flavour n 1plain so sy decide amik blackcurrent n Alhamdulillah tak muntah..cume pening lalat je..cume booking saje kt poliklinik tu