air ketuban kosong

air ketuban saya kosong dan baby sangat sempit. apa cara untuk saya tambah air ketuban selain saya serah diri ke hospital? down sangat2 skrg. 😭 skrg 23w 5d

21 Balas

sy prnh alami tp waktu 20w... air ketuban xde lgsung tp baby still ada heartbeat.. sblum tu ada buat NTscan, alhamdulillah, semua sempurna. pastu xtau cmne air ketuban leaking sbb sy ingt terkencing n ada dgr pop cm belon pecah..dpt tahu xde air ketuban tu sbb p emergency kuar darah, tkejut bila doc ckp xde air lgsung.. bleh rs baby bgerak even halus sentuhannya.. doc buat kputusan biar kuar sndri (survive atau x, dua2 ada risiko).. ulang alik jugak ke klinik pakar kt hosp.. ada doc suggest p buat detail scan kt luar.. mcm2 yg sy fikir, google, doc yg sy buat detail scan kt klinik cm tahu sy p google n bharap sgt2, katanya mmg kt luar negara ada survive tp doc ckp kt malaysia xcm luar negara.... apa2 pun dia ckp sy kne redha... sy selalu ckp dgn anak sambil usap perut, 'mana2 yg terbaik utk syg, mak redha'... dlm smggu dua cmtu jugak klu xsilap, kuar tali pusat kt bawah, terus p hosp, dari situ scan pun heartbeat makin slow dari sblum ni yg sy perasan la. doc bg ubat bawah, bsalin la wildan anak lelaki cukup sifat 🥲 waktu bpantang, sy xnk jmpa org lgsung even ipar duai.. terus terang ckp, redha tu mmg senang diungkapkn namun sakit sgt bila dizahirkn.... sntiasa rndu anak sulung.. semoga tarik mak n bapak masuk syurga 🥰

Sory, nk tye, boleh tahu brpe bacaan afi awk? Saya ade pengalaman mse anak 1st doc dpt detect air ketuban bwh 8 mse 20 weeks, akhirnya keje refer pakar, then bermula la ep jmpe pakar mfm, baby saya mmg ade mslh ia dipanggil tro porter syndrome, buah pinggang, organ2 lain pn ade mslh, then mcm2 procedure kene buat msukkn air drip dlm ketuban, baby minum tp xkncing semula, akhirnya mse 28 mgu, mse pg checkup hr baby dh xde, anak saya meninggal dlm kandungan, plus baby saya mmg kcik sgt x sesuai dgn weeks 28,so nasihat saya bnde ni sgtla serious, pgla hosp jmpe pakar, mereka tahu procedure apa nk buat, salah 1 nya amnioinfusion atau lg 1 amniosinthesis. Kami redha die mnjadi anak syurga menanti kami disana, skrg saya sdg pregnant ke dua dh 37 week, doakan saya dipermudahkan bersalin ya, saya pn doakan awk dipermudahkan urusan. Aminnn

11mo ago

Masa saya pi hospital swasta, normal range 8-20 dr bgtau. AFI saya 9.7

Kena serah diri ke hospital. Sama ada air ketuban tu kosong sbb kebocoran atau pun baby ada masalah buah pinggang tak dapat kencing dan tak dapat menghasilkan air ketuban. Mcm arwah ank sulung sy awal2 pregnant dah tahu tak ada air ketuban rupanya baby ada buah pinggang sebelah sahaja dan lagi sebelah tak berfungsi. Dia lahir cukup bulan tp hidup sehari sahaja sbb kegagalan fungsi buah pinggang tu. Air ketuban penting untuk buat paru2 baby berkembang, pertumbuhan organ lain dan baby dapat bernafas dalam rahim kita. Kalau ada masalah mengenai air ketuban cepat2 ke hospital

11mo ago

Allahu.ujiannya..puan..smga Allah gantikan lebih baik..ada baby syurga dah mashaAllah..... kagum sy semangat puan;) utk @amirah rasid smga Allah izin yg baik2 ya

serah diri . sy pun leaking pada 23 weeks, bukan kena paksa beranak apa pun. dorg pantau 2 hari dkt hospital. setiap berapa jam sekali ntah dorg akan scan baby untuk monitor. mmg sy rasa selamat sangat waktu tu sebab nurse dan doktor ada untuk pantau baby sy dlm perut. bukan kne seluk apa pun. masuk muncung itik tu biasa la. biar doktor tentukan nnti apa yg the best untuk bby dan ibu. just serah diri okay, jgn menyesal je

11mo ago

leaking jadi mcm mn?

dah kosong sis, memang kena p duk hospital saja la klau rasa syg dkt baby tu.. klu kata kurang tu boleh la nak duk rumh lg cuba mcm2 tips.. silalah ke hospital follow rawatan doctor, sambil2 tu nak try apa2 tips pun xkisah asalkan sis brada di tempat yg boleh bertindak segera bila ada kecemasan.

11mo ago

betul tuu jgn selfishh kna pikir diri n nyawa bby dlm perut tuu.sbb ni melibatkn nyawa bby n diri sndiri

semoga dimudahkan urusan ye ibu...sy pernah jd juga..dr pakar bgtahu minum air byk2 supaya baby kencing n tambah air ketuban , complete bed rest sebab myb ada leaking air ketuban yg kita tak perasan..sy doakan supaya ketuban kembali bertambah baby n ibu sihat...

banyakkan makan buah tembikai. Banyakkan air ketuban, untuk yang normal memang tak galakkan makan tembikai sangat sebab takut air terlebih. Kita cuba ikhtiar & jumpa dr ya. Moga dipermudahkan semua urusan

Bahayanye bila kosong… sblum ni scan air ketuban ok tak? Ke tiba2 kosong? Bahaya ni kosong. Baby blh lemas. Try bnyakkan mkan buah tembikai dlu. Minum bnyak air

awak kurang minum air masak ke? lebih baik awak follow advise dr doctor. air ketuban terhasil daripada air kencing baby. bahaya ke baby bila air ketuban kosong terus.

11mo ago

semoga ada keajaiban utk awak dan baby. doa ibu hamil sgt mustajab.

Saya 28 week scan air ketumban kurang dalam 9, lepastu saya banyakkan minum scan 29 week alhamdulillah air ketumban bertambah jadi 16