Sharing/luahan

Agak stress bila mana orang sekeliling asyik membandingkan setiap anak..

9 Balas

Just think positive insyaallah kt rasa tenang... Mcm sy mula2 mmg stress & sy slow talk discuss dgn husband what good or not about that.. Normally if MIL start banding2 kan my husband will start changing the topic or talk nicely said we as parents proud with our kids & my husband always said always call anak2 panggilan yg nicely..e. g. Clever girl/boy, beauty, handsome etc. now my MIL dh kurang nk banding2 kan kalu ade pun husband suruh cpt2 bangun ckp pg toilet or reasonable excuse 😂😂😂

Yup, kadang stress rasa mcm nak ckp je balik...kalau ckp nnt kena cop kurang hajar pulak..so mengumpat je dalam hati, atau ade kengkawan yg sekepala boleh buat sesi luahan hati...baru rasa tenang sikit..huhu

mine was 8m26d.. but baby belum ada gigi, but she's advance baby.. sebab she learn to stand n more langkah already.. so my mil n sil keep saying that my baby ni lambat perkembangan 😢 it stress me sometime..

5y ago

❤️❤️❤️

Yaaa ni mmg betul. Anak dh berapa usia? Don't worry ok, buat taktau je, senyum je lah. Sy pun xfaham kenapa org lain sibuk ckp psl anak org lain depan mak dia, siap banding, bg sy benda tu rude.

abaikan je. depe kecik2 dlu mcm lah cepat sgt. ingat satu je, jgn refer pengalaman org. refer fact. org dulu2 suka ckp based pengalaman bkn based pd ilmu

Orang membandingkan takpe, buy as a parent, Kita yang perlu Ada sikap tidak membanding malah menjaga Aib mereka. Jaga self confidence anak

Mmg kn my mil selalu camtu

Sgt stress 🙄

5y ago

Anak sy 10 bulan 7 batang gigi atas bawah, merangkak laju, main dgn aktiv, dh menapak 5 langkah cuma malas nk angkat punggung tu tapiiiii still org ckp anak sy lmbt perkembangan . What??? Sy mcm apa yg depa expect budak 10 bulan mcm ni. Berlari? Makan ayam goreng? Melukis? Mewarna? Last2 sy sedar, mulut org mmg xboleh tutup, ad je benda nak ckp, so sy pilih untuk open mind, dlm otak fikir sy nak anak sy membesar dgn baik jd sy mesti bg dia ruang dan peluang untuk dia explore dan sy percaya setiap bayi itu berbeza tp cepat atau lambat mereka pasti membesar dgn baik! Stay strong mommies

Btul tu