Dilemma

Assalamualaikum. Saya nak bertanya,sekarang saya pregnant baru 5w tapi agak takut nak kongsi dengan orang sekeliling yang saya dah pregnant. Sebab nya last year saya pernah misciarrage waktu 7w. Bila agaknya mommies semua kongsi berita ni dengan family dan orang sekeliling?

154 Balas

Situasi sama mcm sy dulu. Miscarriage 2017. Bulan 9/2018 alhamdulillah sy pregnant. Tak bgtau sesiapa even adik beradik baik sebelah sy atau suami. Yg tau cuma suami, parent sy dan mertua je. Adik beradik sebelah suami tau pun lepas perut sy dah nampak. Sy mmg xbgtau. Facebook sy stop terus. Bukan deactivate. Tp sy xpost apa2 sampailah sy melahirkan. Apa2 yg sy share mcm resepi sy set kpd only me. Instagram sy post gambar anak first je. Sy mmg x expose langsung depan kamera. Member2 tau of course selepas sy bersalin. Semua org mcm "ehhh diam2 dah bersalin dah". Jaga diri yea sis 😊. Semoga dipermudahkan urusan ibu n baby hingga melahirkan ❤️❤️

sy just bgtau husband je. sbb perut mmg lgsg tk nmpk. perut mula nmpk besar bila 8 bulan kandungan. ibu sy dpt tau pun sbb nak carik baju adik sy dlm almari. tgk2 je dia terjumpa susu preggy enfamama dlm almari sy sorok. dari situ la family je tau. officemate tau bila da start 5 bulan je la sbb sy park kt tmpt pregnant parking lot n kerap cuti setiap bulan sbb nk checkup. ape2 pun selagi boleh rahsia, kita rahsiakan dulu. lambat laun org tahu juga. oh ye kerja sy tk berat pun. hanya duduk dlm office je. rasanya kerja sy tk perlu concern besar utk beritahu boss dan officemate. hehe

Wsalam, ms tau preggy 5 minggu saya beritahu family sy ...then ms 6 mgu husband yg teruja n terus beritahu family dia...untuk kwn sekerja ada beberapa org yg rapat je tahu ms awal kehamilan dan yg lain semua tahu bila sy bertukar baju preggy...mmg x bolh sorok sbb sy kerja pakaian beruniform...ms kandungan 9 mgu sy dah tukar baju sbb kali ni preggy mmg perut cpt nmpk berbanding yg dulu 7 bln br tukar baju... Husband yg paling teruja sbb 11 tahun menunggu...in sya Allah ni ank kami yg ke 4, abgnya yg no 3 dah 11 thn...semoga Allah permudahkan urusan kita semua in sya Allah....

5y ago

Samalah saya kali ni suami yg teruja 😬... Anak ke5 ,anak yg kecik 9th...

Bagitahu husband anda family terdekat je dulu. Sy awl tahun 2019 pregnant ank syurga. Sy misscariage 13week. alhamdulillah lepas pantang 3 cycle period, now sy preggy semula skrg 11week. Tak heboh kat sapa2 kalau boleh nk cover selesa org xtahu. Biar lepas zon selamat pun dah kira okey(1trimester)..But sy jenis alahan teruk. So nak tak nak officemate tetap tahu awal2 lagi. Cuma bila sorang tanya, sy xhbaq berapa week. Sy senyum je. Hahaha. Actually bukan xnak share tp risau,trauma gugur pun masih ada. 😌btw doakan kandungan sy selamat,sihat walafiat ye.. tq

sy mula² mcm sis.. kalau boleh xnak beritahu org sbb taknak jadi benda buruk. tp sbb saya alahan teruk sgt, so mmg memerlukan bantuan org lain. so sy mula beritahu org² terdekat waktu kandungan 8-9minggu camtu. Alhamdulillah.. bila ramai tahu, ramai yg mendoakan kebaikan utk both ibu n anak. so sis positive ya, apa pun yg berlaku semua ketentuan Allah. Ada rezeki, Insyaallah baby akan lahir sihat n selamat. Jgn stresskan diri dgn benda diluar kawalan kita. doa n fikir yg baik² saja.

5y ago

btl ni stuju..ml2 mcm xnk org tahu sbb tkut bulng lg..tp suami ckp kena twkal n sntiasa pstve..at least org akn doakn yg bebaik utk kite..yg xsk or dgki tu tplng..kite mnta Allah jg kndgn kite

sy prefer x bagi tahu sesiapa kalau kandungan masih awal..yelahhh..takot jugak kan kalau awal2 ni..mcm2 boleh berlaku..tpi tulah..suami terlebih excited...cerita pulak dekat fmly mertua...fmly mertua ni cerita pulak dekat sedara2 diorang..hmmmm...last2 sy yg rasa nak marah...bukan tak suka..cuma ntah lahhh..bg sy xperlu nak heboh2 sebab kandungan masih awal..nnti kang terjadi apa2, ada pulak mulut2 puaka yg mngutuk, mngata...😑

Sama la sis... Sya before ni pun pernah kguguran... Skrg ni pregnant lagi dan dah masuk nak masuk 7week tp yg tahu cuma saya n suami saya saja... Sya takut kalau tak jadi lagi (bukan mengharap tp takut)... Family pun blm dberitahu sbb masa sya keguguran dulu belah mertua mcm nampak kecewa sgt smpai tanya brulang kali kenapa blh gugur 😞😞 Harap kandungan kali ni sihat2 saja... Begitu juga dengan sis ❤️

5y ago

Amin... Moga sentiasa da rezeki sis ♥️

Da scan n confirm. Bru gtau mama n abah sy. Famili sblah suami msa 5bulan sbb time tu balik rya haji. Kluar pn pkai bju bsar2.. msa perut 7bulan bru sy gtau public. Sbb time tu minta doakan sy. Kena ciken pox. Sy pn takut Allah pinjamkan skjap ja. Jd segan nk hebah mgndung. Kwan2 rapat ja tahu. Lagipun ad jugak kwan2 yg da kwen lama blum ad rezeki. Nk jaga hati dorg jugak. Jd jrang share perihal mgndung pd umum. 😊

Awal² tahu pregnant dlm 6w..cuma bg tau mak n mil je..mintak dorg doakan sbb dah lama sgt tgu baru lekat..bila dah masuk 2 bulan lebih adik beradik n ipar duai dah mula tahu.. Alhamdulillah semua doakan yang terbaik ❤️..kekadang kita share bukan sebab nak show off ke ape..cuma nak mintak doa yg baik² terutama sekali dari family kan..yg bukan family cuma tau lepas masuk 2nd trimester 😊

Saya bgthu masa check upt kali kedua. Time tu dah masuk 2bulan, ramai yang taknak kongsi bila pregnant sebab masih awal kandungan. Bagi saya kalau kita kongsi kegembiraan ini untuk semua ahli keluarga lagi seronok kan. Tu pendapat saya :) kalau dtakdirkan gugur atau sebagainya saya redha. Sebab perancangan Allah swt tu sangat indah dan terbaik. In shaa allah. Kita sama2 doa yang baik2. Aamiin