stress dgn orang sekeliling

Salam...anak saya baru sebulan lebih Baby biasa la kalau nagis...mentua saya ckp baby xkenyang...padahal dah bf smpai temuak n baby luah puting bila disuap....mentua asyik sebut dia lapar n nak bg baby makan biskut...sy memang xbagi...tapi dia asyik provoke n rimas bila anak saya asyik merengek....bg saya itu biasa...baby merengek bukan sebab LAPAR saja...

16 Balas

Normal utk baby 1-3 bulan. Bukan sebab x cukup susu. Masa ni baby mmg very clingy, cranky.. Maybe baby jenis high demand? Nak kena kendong, bedung tiap masa, tak boleh lmbt bagi susu.. Try kaji & kenal pasti baby puan. Tp lps 4 bulan baby dah pandai guna kuasa veto tau, dia akan gunakan tangisan dia utk halang ibu pergi tinggalkan dia. Org sekeliling tu abaikan. Bukan dorang yg berjaga malam, kita yg hadap... So, bertabah ye mommy 😘

Byk mak2 dlu mmg mcm ni.. Sbb dorg dlu mmg awl je sumbat ank mkn biskut la... Nasi lembik la.. Pisang lenyek la.. Sama je dgn mak sy... Tp last skali sy ckp dah dia bby... Dia nk buat apa lg... Nk ckp xreti... Nk jln xpandai... Nk p msk xreti... Yg dia reti nanges je...mmg dia nanges jela. .kalo asyik snyap je nati risau bisu pulak kan.... Lama2 mak phm n mls nk ckp dah😂😂

4y ago

Hahaha win sgt sis..klau xdiam lg xtau la nk ckp apa dh

Jgn bgi sis mkanan bukan2.. Sbb saya ade bca kisah cm ni.. Baby bru 25hari..mk mertua dia bgi mkn. Trus meninggal sbb usus pecah.. Moga dijauhkan lah.. Sis jgn leka.. Risau saya jnis ibu mertua yg memandai2 ni.. Kadang baby mnangis sbb dia perut kembung,, xsedap bdn ke... Kita kena rajin2 urut baby slow2,, kena check pampers dia.. Kena sapu mnyk dkt perut, tapak kaki dia.. Biasalah budak.. Msti ada ragam diaa

4y ago

Bagus sis.. Kadang diorg nk bukti kukuh.. Yela mgkin diorg fkir kita ni xtahu menahu.. Sdangkan kita banyak baca dkt fb psal budak tercekik semua.. Sabar ya.. Smoga pantang dgn elok☺️

Sama la rumah saya bapa mentua saya asyik tnya kenapa baby asyik nangis... sampai saya bw lari baby kat tingkat 2 n tidurkan dia.. mak mentua pula kata susu x cukup... pening .... kadang2 baby berak dia nangis so saya ckp dgn mak mertua kemungkin dia berak or kencing pun blh nangis so skrang mak suka buka Pampers ....😫😫😫😫

Baby kan umur 6 bulan keatas baru boleh suap makanan. Tu pon kene pilih2 takot usus dia jenis lambat matang. Takleh la suap makanan nanti tersedak budak tu. Cuba sis cakap baik2, cakap doktor sekarang tak bagi anak belom 6 bulan makan. Semoga sis dipermudahkan. Aaminn.

4y ago

Makasih sis...semoga saya kuat 😣😣

Mgkn baby colic kot... selalu sebulan smpi 3 bln br ok... mcm ank sy.. smpi panggil ustaz konon kot ade benda kacau.. tp masih nangis je... last2 bile ms nnt die akn adapt n nnt akn kurang nangis slow2... tp nk tggu tu mmg stress giler.. bwk bersabar la sis..

Sya dlu pun mcm tu, kdng bukn nak melwak atau tolak nasihat org tua . Normal baby menangis kne cek pampers dia kdng baby bru lahir ni dia nak serasi kan diri . Kita bagi ank mnm susu kita jga sdri jadi kita tahu anak lapar atau knyng .

4y ago

Betol sis...diorang punya petua lain macam...Kira kalau bg mkn tu baby terus senyap sebab kenyang...mengarut ja...nak pantang dgn Aman Pon xboleh...org sekeliling suka bg stress😣

omg pliss jngn biarkn mil you suap bukan2 dekat baby .. normal laa baby umur gitu nangis . i pun ada newborn jugaa da susu kenyang pun still merengek nangis kdng baby nk kena dukung2 baru diam

4y ago

sy ckp Kat diorang Baby xreti ckp sebab tu merengek....Kita ni dah besar lain la...

Kadang2 baby kembung perut pun buleh nangis juga....pampers penuh pun nangis juga....tapi jangan di kasi makan baby tu biskut sudah lah... Perut baby masih kecil lagi tu....

4y ago

Betul tu sis... Dalam sesetengah hal kita perlu bertegas sebab itu baby anak kita... Bukan tidak menghormati tapi kalu benda tu boleh memudaratkan lebih baik berterus terang daripada berdiam.....itu anak kita jadi kita ada hak untuk membantah... 😊

Buat xtau je.. Mmg stress.. Sy ank ske ngempeng siap suami dgr ckp org sekeliling kate kasi btl susu. Lantak ko la.. Sis bg je susu bdn.. Alhamdulillah ok je

4y ago

Org dlu2 mmg awal2 bby kasi makan.. Bby dorg xde masalah sbb xpkai botol..dorg susu badan..skrang.. Susu botol beza ngan susu bdn..salah skit taik keras. Susu botol ni silap sket kembung la berak ijau la.. Lg rsau