Luahan hidup brumahtangga

Saja nk tanya, siapa kat sini sblm ni janda ada ank n berkahwin dgn duda ada ank? Sy salah sorng.. Su slalu mkn hati n terasa hati dgn suami yg pilih kasih dgn anak2 dia n anak2 sy.. Dh bnyak kli bincang dia tetap buat x kisah.. Apa yg perlu sy buat supaya dpt sabar dgn keadaan mcm ni?

4 Balas

sy, prkhwinan pertama sy ada dua org anak, n kmi becerai, sy berkhwin dngan duda tak Ada anak?? dy hanye bela anak paksnggup ex bini dia dngan lelaki lain, dulu sy smpai snggup abaikan dua ank sy, nk ikut ckp dia ddk dngan dy n family,suami pernah tampar sy sbb anak ex bini dia tu, smpai satu tahap sy marah, sy ckp ke dia sndiri, kerana anak permpuan tu awk snggup pukul bini sndiri, pdhal budak tu bukan darah daggin awk pun, hak budak tu semua pada family ex bini awk, selama awk khwin dngan dia tak ada apa hasil pun.smpai snggup lupe tanggunjwp awk sbgi suami pda sy, smpai dia snggup nk bayarkan zakat untk ank paksnggup ex bini dy tu berbnding kmi ank brank2,ada satu hari tu kmi Salah faham dngan family mertua, dy ada bunyi ke sy, aboh dy ckp sy xbgi mandi ank paksnggup bini dy tu, ya Allah sy tiap kli pagi bangun, kemas rumh, jenis sy mmg tak pndai marah, ank sulung sy pun xpenah sy marah, sy dh pesan mandi dulu bru g main tak, sy biar je lh, xkan sy nk pukul pulk kunk ckp sy ni lebih2,pdhal dy org thu budak tu mmg payah mandi klau tak kena tempit dngan mak mentua sy dy org xkan mandi. tpi sja nk cri Salah sy dkt c2 .itu sy ckp pda suami klau nk bermalam dkt rumh awk sory lh, klau berulang OK

2y ago

kdng2 kita tak mmpu nk luah, sy tulis dlm buku apa sy rase, smpai bpe buku dh sy tulis, n suami sy baca sndiri, Lama2 dy fhm, 4tahun sy sabar tapi alhamdulillah skrg dy lebih kan kmi anak brank 🥰 ,buat masa ni dua ank sy papa kandung dy mintak nk jaga, sy n ex suami berbaik mcm kwan, time cuti skolah sy n suami akan ambik ank bwk blik rumh kmi, dy org pun xlama nk jadi abg n kakak, semoga urusan kami dipermudahkan Aamiin

Sblm kahwin tak bincang dulu ke? Kalau sblm kahwin tak sepakat bab anak, better tak payah kahwin nti jd mcmni lah makan hati la, anak terabai lah, pilih kasih lah. Baik fokus kt anak sendiri je. Tp ni kes dah kahwin ni, tak tahu la sis

2y ago

Sblm kawin mmg serasi sgt sis, smua nmpk elok, kalo dia x baik dgn ank2 sy xkn sy nk pg kawin dgn dia kn.. Tp tu laa, dh kawin, dh tinggal srumah, ank2 makin bsar dh mcm2 prangai kluar.. sy sjujurnya stress.. skrg pjj sbb husband bru dpt keje krajaan tu pun sy yg duk apply kat spa n handle exam, pikir lg bgs x jumpa drp jumpa, jumpa pun byk duk sakit hati.. kdg rsa tawar hati, hidup sdiri lg tenang rsanya..

jgn lyn anak dia. haha 😂 xde lah, bincang elok2. ckp awk boleh fair lyn anak die sama rata dgn anak awk, knpe die xboleh buat benda yg sama. lagi pon sblm kawin mmg dh tau kan masing2 ada anak.

2y ago

Bgitu la sy buat sis, sy layan ank2 sy jer, kdg2 tu sy buat hal sy jer, kdg rsa xde laki lg bgs..

cakap terus terang ajelaa sis..Harap sis bekerja laa,kalau sis surirumaa trylaa cari kerja ap2 yang mendatangkan hasil..Atleast kalau ap2 jadi,xlaa anak sis dianaktirikan..

2y ago

alhmdulillah mmg bkerja krajaan jg, sbb tu rsa mcm hidup sdiri dgn ank2 lg tenang, x pyh nk jaga hati, jd kita pun x pyh expect org jaga hati kita.. cuma tu la kalo cerai byk bnda kna bahagi 2, byk urusan, hrp brtahan sja la skrg, minta doakn sy yer.. Sbb sy ni dh xde mak bapa sbb tu keinginan brkawin tu tinggi nk org jaga kita n ank2 tp x sangka bnda mcm ni blh jadi.. xde tempat nk luah, adik2 beradik pun duk jauh2..