Hi mommies, saya nk tnya ada x ibu dlm ni yang ambil vaksin COVID-19. Boleh ke? Mcm sy bru 15 weeks

Vaksin COVID-19

10 Balas

Already done my 1st dose.. So far ok.. Vaksin hanya sesuai untuk 14weeks untik 34weeks jew.. Alasan kajian menyatakan kurang nyer data dari penerima ibu hamil.. Tpi so far ibu n kandungan dia ade barier sendiri.. Cuma katanya risau if ambil below than 14weeks, klau tetiba gugur, penerima claim sebb vaksin.. N klau 35weeks and above, kata nya risau kemungkinan pre term labour..

3y ago

Hai sis.... Dh ambik ye vaksin convid 19... Mcm mne ye.. Ade enfect x...

Saya tak berani ambil risiko, Govt kata ada data preggy mom boleh ambil vaksin, tapi itupun tidak ada penjelasan secara details.. Jika preggy mom ada allergy ubat atau ada sejarah g6pd? Boleh ke ambil?.. Saya hold dulu, dan tengok pada effect long term bagi penerima vaksin. Sekarang yang mana dah terima itu masih tidak apa2 symptoms atau effect masih awal lagi..

Saya xdpt nk ambil vaksin.. One of frontliner but still xdpt nk disenaraikan sbb pregnant, currently dah 27 week.. For me better tnggu dlu sbb kte xtahu ketahanan body kita n ketahanan kandungan kita dgn vaksin tu.. Lain org lain reaksi tubuh badan dia.. Better tnggu after birth untk lebih yakin.

aritu kkm ckp xdigalakkan...ttbe dnga ckp bole plak...for me mmg xkan amik...jadi ape2 bkn ibu je risiko dgn baby skli n dorg xkn btggjwb pun...

Vaksin boleh diambil on 3rd trimester. For anyone yg planning n bf still boleh ccuk vaksin. Setakat nii, officemate yg bf anak dia xde probs pon

ikut je saranan KKM. Ibu mangandung, menyusu & yg merancang utk mengandung x disarankan mengambil vaksin

Pregnant & ibu mnyusukan anak x blh ambil vaksin...

Ibu pregnant xblh amik.. Dgr kkm ckp aritu...

Pregnant and mommy yg bf takleh ambil vaksin.

huhuhu. kalau sy xmau amik risiko.