Mertua xnak lepaskan anak..

Ada x siapa ade pengalaman mak mertua xboleh lepaskan anak? Dulu duduk dgn mertua.. Sy buat kerja2 dlm rumah tu since mak bapak husband kerja and even sy sendiri kerja dan ade maid hujung minggu.. Tp mertua ni jenis apa kita buat semua x kena, Bila xbuat kata malas pulak.. Dijaja nya cerita kita, selongkar bilik kita sesuka hati.. Amek baju kita bg org lain pinjam x tanya.. Pernah isu spender pun viral sampai kena gelak ngn mak mak sedara / anak buah belah laki.. Lepas bersalin sy dgn suami pindah rumah.. Bila balik je mak dia duk paksa2 duduk balik kat rumah dia.. Sekarang ni rase fobia nak balik rumah mertua.. Mase sy ade dulu pun mak mertua dok bergaduh bertumbuk dgn laki dia.. Dah 60 an dah masing2.. Dia nak sy balik sbb sy je menantu yg baik dgn dia.. And kalau sy takde dia penat sbb rumah dia kena uruskan sendiri.. Basuh kain baju, iron semua tu.. Dulu spender bapak mertua pun sy yg lipat tau.. Baju2 kerja dia sy yg iron.. Jd dia mmg terasa bila kami xde.. Ade nasihat tak.. Sbb rase xlalu nak balik rumah mertua dah.. Banyak sgt mkn hati, malu and trauma.. Tp rumah mertua dekat je.. Huhuhuhuuu

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sebab tu pentingnya suami sediakan tempat tinggal utk isteri. Sebab tu lepas kawin, tak elok duduk serumah dgn parents/mertua. Sebab tak nak jadi benda2 mcm ni la. Puan cuba ckp baik2 dgn mak mertua puan. Cuba jarang jumpa. Lama2 dia ok la tu. Kadang tu dia nampak mcm tak suka bila kita ada. Tapi bila kita tak ada, mencari pulak. Ni la ego namanya. Masa ada, tak nak hargai.

Baca lagi
4w ago

kalau jenis suami yg ajak mak bapak dia duduk mcm mana sebab sy pun tak suka sgt duduk dengan parents ni, sy kawen pun sebab nak hidup berdua, nak rasa berumahtangga, jenis laki sy ni dia tk leh kalau mak bapak dia nii, kalau boleh dia nak ajak satu kampung duduk dengan dia