11 hari dah

ada tak tips utk susukn bayi? masalah sy skrg ni baby taknak nyusu bdn . die nk susu yg dah di pam dlm botol . penat lah mcm ni ? lahir² terus masuk nursery . dorg (pihak hospital) bg susu formula sbg susu pertama baby sy . smpai skrg sy dok ajar direct . die tak reti hmm

11 hari dah
72 Balas

Yes, besar guli sahaja but always hungry. I am sharing based on my experience. Baby need to learn to latch on. Klu baby tdak latch mksudnya ada mslah dgn puting ibu sbb tu dia susah nak latch. Mengarut apanya benda betul.. 🤣 I am a mother and i know what is demand and supply. Benda tu pun klu baby tdak sllu latch kdg2 susu takkan kluar jga.. mcmna klu demand and supply have gone wrong? Cth, pump ssu every 2hours tp dpt quantity yg sama lepas seminggu pun sama.. Demand (baby wants to drink milk) tp supply tdak cukup.. Baby takkan kenyang.. Dia akn byk latch dgn ibu.. Tp dia blum pandai sbb MUNGKIN ibu ada mslh puting.. I have the same problem when my baby was born.. Last2 3mggu shaja dia latch dgn saya sbb puting sya bukan jenis yg timbul. So, mau tdak mau sya kena bg dlm botol. ADA FAHAM? FAHAM? Bukan niat sya utk galakkan baby susu botol tp fikirkan la. Klu baby tdak pndai latch2 d puting ibu takkan kita mau biar dia nangis2 kelapar...????? Kan mau tdak mau bg juga susu dlm botol.. bukan mksud sya FORMULA. MAKSUD SYA SUSU IBU DLM BOTOL. Sebelum ckp org mengarut think about every possibility yg ada. Jgn sedap2 ckp org ngarut🤣.... Think about the logic. Bg mama yg ada mslh bby tdak mau or tdak pndai latch lg... Boleh guna syringe yg bsar utk timbulkan puting susu tu.. Tp kena guna kerap smpai dia terus timbul.. Sekian.

Macam anak saya masa lahir haritu ,kene tahan, kat hospital bagi susu formula guna cup ,jadi baby tak pandai nak hisap dekat breast ,terpaksa pump 😔 saya cuba guna nipple shield ,alhamdulillah sekarang dia dah pandai hisap ,cuma tu la kene sentiasa pakai nipple shield kalau dia nak menyusu 😅, awak cuba la beli nipple shield brand apa2 pun tak apa , mula2 nak latch tu dia akan macam nak reject sikit ,tapi awak cuba masukkan dalam mulut baby slow2 and tekan sikit breast bagi susu keluar ,nnti dia akan hisap. Selamat mencuba ye, insya allah anak awak akan boleh hisap dekat breast nanti aminn🤗

4y ago

tula mungkin jugak . tp sy ada puting cuma baby rasa terlalu lembut . die jd taknak la kot 😅

Maybe teknik x betul. Make sure seluruh areola masuk dlm mulut dia. Bagi susu badan sebelum suakan susu botol. Biarlah dia menangis lapar kejap supaya dia hanya ada option hanya minum susu badan you je. Selain tu, sebab flow susu lambat agaknya. Cuba urut2 brest untuk lancarkan susu. Makan milk booster. Macam saya, milkbooster paling bkesan ialah air longan kering & kurma. Or nak mudah, beli aje yg available. Hopefully, bila baby you rasa susu badan sedap, dia akan nak juga. And yg penting, you don't stress masa nak bagi dia susu badan. Create chill environment je.

Msa sy bersalin czer, sy xdpt jmpa baby lps bersalin sbb sy de gdm so baby kena bwa ke wad knk2 & dlm msa yg sama yg de mslh jantung, so kami dpt jmpa ari ke3 kelahiran lps sy stabil. Mmg agk ssh sbb dia xbiasa nk nyusu. Cubaan sy, sy pegang baby mcm nk nyusu, tp sy perah susu sy trus ke mulut baby, ble dia mula trasa & nk hisap sy trus msukkn puting sy ke dlm mulut dia, ble dia kluarkn lg sy buat lg, tp msukkn puting kena btul2... Sy xkan bg dia botol, tp sy terpaksa ulang bnyk kali smpai baby biasa dgn puting sy... Agk leceh tp berbaloila...

Fighting sis 💪 msh blum terlambat utk df ank. Try main2 kat bibir dia tu. Klau dh nganga msukkn nipple sis. Dan cuba bg dia masa tgh dia tak nangis ke. Klau time dia nangis nk sgt susu bru sis paksa lg dia xnak 😅 mcm ank sy dr lahir kuat tdo sbb jaundice so mmg susah sgt nk df dia. Lain skit la dr kes sis ne. Tp ye la sma juga susah nk df sbb dia xnak bgun. Bgun pun kjap je. So end up sy bg botol. Kadang selsng seli df + fm. Bertahan smpai 6m je df after that dia tamau terima lngsung nipple sy. So sis kena usaha lg ye. Msh blum terlambat. 💪

4y ago

hehehe keep fighting ... tq kata² semngat😍

Mungkin sbb puting awk diflate.. jd susah anak nak capai msuk dlm mulut.. Anak sya mcm tu dlu.. Kta tdak boleh salahkn hsptal jgak sbb bg susu botol dgn baby.. Sbb bby bru lahir tdak terus pndai hisap puting ibu.. Utk pngetahuan awk.. Nurse2 d hosptal bg susu pun bukan dri botol ya.. Tp dri cup kecil.. so bby tdak kenal lg mna2 puting msa bru lahir.. 1 hal lg.. Dan tdak smua ibu bila anak lahir.. ibu akn byk susu.. So mau tdak mau kena stndby susu botol(tepung).

4y ago

Qaira. Yes, baby scra natural mmg akn mncari2 puting ibu. Untung anak awk dpt bf direct. Ada baby yg tdak pndai latch wlaupun diajar utk latch..

Ambil masa sesetengah bayi nak menyusu badan secara terus. Bersabarlah. Jangan sampai dia mengigit ke gigitan itu jadi puting berdarah, tahulah itu salah penyusuannya. Bayi menyusu badan memang sekejab lapar, tak tahan lama berjam-jam seperti mana menyusu botol guna susu formula dan masa bayi mula makan 6 bulan pertamanya. Alhamdullilah semua ketiga-tiga anak saya menyusu badan dan yang bongsu sekarang ini dah nak masuk 8 bulan pada minggu depan.

teruskan usaha baby dia belom pandai lagii sebab tak ade skin to skin mase bersalin tapii kalau hari² sis bagi in shaa Allah boleh pandaii.. macam anak saye dulu lame jugak nak bagi directly sebab puting kecik sampaii melalak dia setiap kali nak bagi susu tapii bile dah pandai susah pulakk nak putuskan sampaii sekarang dia masih susu badan dah masok 2 tahun.. dan bakal nak jadi kakak dahh masih lagii tak nak susu dalam botol😅😅

Comelnye baby.. Sis jgn putus asa ye.. Cam sy dulu hari ke 10 br doc izinkan direct bf anak saya.. Kat nicu die minum pakai syringe dgn cup je.. Awal2 tu mmg struggle sgt nk ajar baby menyusu.. Tp bila die dah lapar die akan cuba juga hisap.. Kejap2 je die hisap sbb die xbiasa.. Jd sy mmg akan spend time dgn die je sua nipple tu kat die..

Time dia nangis nak susu tu sis paksa bg df...jgn cpt ngalah kalau dia ngamuk2 tu..sy dulu mcm sis lah.. Lpas bersalin trus hntr nursery bg susu formula..dia dh sedap botol dia xnk df..lama2 susu sy drop sbb xda rangsangan dr baby.. So sy hrp sis bg ja jgn jd mcm sy skrg bby dh mnum susu formula sbb susu bdn dh kering...

4y ago

hmm sy bg tp seksanya la dia ngamuk² . sy cuba dan terus cuba