Luka jahitan bersalin normal

Ada tak mommies2 yg berpengalaman luka jahitan berslin normal terbuka? and mcmana mommies2 smua nak cantumkan semula luka jahitan tu,jahit semula atau ada alternatif lain?

11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

mybe sis blh jhit smula kt hospital swasta.. mntk di bius dlu.. spya xskit sgt... utk luka cpt smbuh bli ubat pati ikan haruan.. xpn bli ikan haruan buat sup.. kt luka 2 basuh i garam suam.. spya luka cpt kering n xmudh dijgkitan kuman.. bila kering kuman xkn mudh bjgkit kta pnya jhitan.. sy brnk kna 10jhitan..sy buat camtu je.. alhamdullah.. pastikan jhitan tu sntiasa kering n slalu ltak ubat.. sy pkai spry je ubat hsptal bg.. bli btol spry

Baca lagi

Saya dulu pun terbuka jgk tp x besarla..pg hospital doc ckp nk jahit semula sakit..so doc suggest jaga kebersihan tempat luka tu.. Stp kali lepas mandi doc ckp duduk berendam dlm besen air suam campur garam utk bunuh kuman.. Lepas mandi dah siap2 lap kering2 luka tu saya letak ubat kuning utk luka cepat kering.. Lepas tu sya letak serbuk manjakani utk cepat tumbuh daging bru n bersambung...

Baca lagi
3y ago

Pedih x letak manjakani dgn ubat kuning? Brand apa sis pakai manjakani ?

VIP Member

Macam saya, jahitan saya pun terbuka. Tapi doktor kk nasihat saya untuk basuh dengan air garam. Setiap hari, saya bancuh sikit garam dengan air suam dan basuh area tu. Alhamdulillah, dalam masa 2 minggu bercantum semula. Amalkan juga makan buah oren. Dapat bantu mempercepatkan process penyembuhan luka dari dalam Saya hanya guna air garam. Tak guna apa2 basuhan jamu.

Baca lagi
VIP Member

jahitan sy terbuka. trpksa jahit smula sbb besar 😭. sakit tu mang sakit. tp lepas tu tebuka lg 3jhitan. tp sy x mnta jahit sbb x besar sgt. dia xkn bcntum smula. sy biarkan je. tunggu ank kdua lahir nti bru mnta jahit smula. sbb lepas brsalin x rasa sakit kena jahit.

2y ago

betul ke masa jahit tu mentah2

sy after seminggu jahitan renggang sikit. pergi kk untuk check tp doc x suggest untuk jahit balik. sbb dia kata luka tu akan bercantum sendiri. cuma akan ambil masa sikit. rajin2 letak ubat iodin dengan salin pad. sbb xnak luka tu ada infection.

7mo ago

Nk tanya, gel tu sapu mcm mana ya ? Bg dia kering ke biar dia bergel gtu kt tempat luka terbuka tu ?

Sy ank 1st pnah jhitan terbuka nurse ckp ade gap, then nurse suh mkn syur hjau byk2 alhamdulillah bercantum smula isi nye, then ank 2nd n 3rd alhamdulillah sy xde koyak n xde jahit.

3y ago

Sis...apa tipsnya xde koyak tu..boleh share?

VIP Member

Klu terbuka, rasanya kne jahit balik, doc pnh bgtau. Jahitan sy dlu renggang sbb byk berjalan masa pantang 😅

3y ago

Kalau renggang tu ada buat jahitan semula ke ? Sbb masa bersalin sy koyak hampir sampai ke punggung.. dan jahitan kt hujung area ke punggung tu mcm terbukak sikit.. tak sure terbuka or renggang.. tp misi check takde pulak suruh refer hospital or kk even dia bgtau sy hujunh jahitan tu terbuka sikit.

saya dulu kna jahit balik la... walaupon terbuka skit... btter g chek balik...

VIP Member

kena jahit lain

Normal ke czer ?

3y ago

Kan 👉*LUKA JAHITAN BERSALIN NORMAL*👈 Sis tu pnye CAPTION...