Ubat aspirin untuk ibu hamil

Hi semua sy pregnant 12 week 3days anak first nak tnya td sy ke klinik kerajaan then doc bg sy ubt aspirin(cair darah), mmg wajib ke org hamil mkn aspirin , sb fmily semua ckp ubat tu bahaya untuk ibu hamil , sy pun ad goggle kalau boleh elakkan ubat tu semasa hamil , ayah sy pun ad doc bg sb dia sakit jantung tp xsllu makan sb ubt tu kuat effect dia , n org sakit jantung pun 100mg je , tp doc bg sy td yg 300mg , so sy ptt makan ke x ? Sb dah termkn 1 td mmg berdebar n rasa xlarat sgt , plis sape2 tahu n pernah makan boleh explain ? Esk sy nk ke klinik swasta balik tnya doc swasta

1 Balas

Sebelum ni ada baca jugak orang post yang doktor suruh makan ubat tu. Kalau doktor bagi, makan jela sis. Takkan doktor saja saja nak bagi. Mesti ada sebab. Sis tak tanya ke dekat doktor? Macam saya doktor bagi ubat batuk biasa, doktor cakap ibu mengandung boleh je makan ubat batuk asalkan jangan lebih dos. Sebab ramai sangat yang cakap ubat batuk tak boleh makan, sedangkan boleh ke cuma ada sukatan dos dia