Iron tablets

Ada sesiapa makan iron tablets? Berapa biji korang makan sehari? Saya nurse klinik desa suruh makan 2 biji 2 kali tapi cirit birit pula. Betul ke amount pengambilan ni? ? Takut effect baby ?

17 Balas

Sebenarnya..berapa biji perlu makan tak sama utk setiap ibu mengandung sebab dose bergantung result Hb. Jika mmg puan perlu mkn 2 biji pagi dan 2 biji malam. Puan perlu ikut, cuma jika timbul masalah lain dan berlarutan setelah pengambilan dose yg diarahkan tersebut. Maka, puan digalakkn brjumpa semula dgn nurse/doktor yg merawat. Terangkan kesan yg puan alami. Munkin, dose/bilangan biji/kekerapan atau vitamin lain akan dicdgkn utk puan ambil.

Pengalaman sy.. iron tablet dan obimin makan 1biji 1 kali sehari.. skrg da btukar kpada maltofer.. 1 biji x cukup naik kn Hb. Dr ckp bleh ambil 2 biji 1kali sehari.. Ramai yg bpesan.. kalau Dr/nurse cadangkan.. semua utk kbaikan.. sis refer Dr/nurse utk kpastian.. selalunya kesan ubat tu mmg mcm tu..

Ikut arahan nurse sis. Macam saya masa pregnant hb mmg low, anemia in pregnancy. Saya pun consume iron tablet 2 biji. Setiap hari. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 🤲🏻💕

Macam sy kena makan dua biji sehari. Sebab haritu hb low. Pagi/siang sebiji, malam sebiji. Tapi takde cirit birit. Cuma sembelit. Erm seksa 😅

saya pun pernah makan 2 biji pagi 2 biji malam . .tapi lpas makan banyakkan minum air nurse cakap sbb ada setengah org makan bnyak ni boleh bgi jadi sembelit

sebiji je sis.. lepas makan tu kene tggu sejam baru boleh mkn iron tablet dgn air jus oren

Sya mkn iron jd sakit kepala yg amat sgt.. ada sape2 jd mcm tu tak. Nak wat cmna ye

4y ago

Sama laa kita... Adoiii... Klu hb tgi bleh la tipu dah mkn iron.....hb pun border

Ikut arhn..ad yg sebiji..ad yg kne 2...ikut keperluan bdn sis..

Akk doktor yg suruh mkn..2 bj sekali sehari je.

Ikut arahn nurse.. sy kna 2bji shari..