Iron tablets

Ada sesiapa makan iron tablets? Berapa biji korang makan sehari? Saya nurse klinik desa suruh makan 2 biji 2 kali tapi cirit birit pula. Betul ke amount pengambilan ni? ? Takut effect baby ?

17 Balas

Sebenarnya..berapa biji perlu makan tak sama utk setiap ibu mengandung sebab dose bergantung result Hb. Jika mmg puan perlu mkn 2 biji pagi dan 2 biji malam. Puan perlu ikut, cuma jika timbul masalah lain dan berlarutan setelah pengambilan dose yg diarahkan tersebut. Maka, puan digalakkn brjumpa semula dgn nurse/doktor yg merawat. Terangkan kesan yg puan alami. Munkin, dose/bilangan biji/kekerapan atau vitamin lain akan dicdgkn utk puan ambil.