Iron tablets

Ibu2 ada yg makan ubat iron tablets sampai cukup bulan ke tak? Sy makan iron tablets ni asyik jd sembelit aje...sampai jd berak berdarah laaa... mcm2 cara sy buat..minum dgn jus, makan byk sayur n buah2an la..tp tetap jd sembelit jgk...terseksa duduk lama2 dlm toilet...skrg sy dah 34 week, agak2 klo stop mkn iron tablets tu efek apa2 tak dkt baby?

1 Balas

Saya pon tk tau iron tablet tu ada pape efek kat baby tk.. sbb yg saya tau iron tablet tu untuk tambah darah kita.. mcm saya hb low so kene mkn iron tablet 2biji sehari.. tp alhamdulillah tk de sembelit.. nnt sis try tanya doktor psl tu.. mungkin tk sesuai ngn sis

4y ago

Sy pernah tanya nurse..mmg dia ckp akan jd sembelit..ikut org la kut klo sis xjd sembelit..tq ye sis