Naikkan hb

Ada petua tk nk naikkan hb? Sbb saya mmg ada masalah hb low, tp bila pregnant ni lg cpt turun kan.. Saya ada masalah makan iberet/zincofer. Boleh suggest tak pil lain yg sesuai dan apa² cara yg ibu² boleh suggest naikkan hb? Sbb saya makan je makanan yg disarankan utk naikkan hb tp mcm lambat sikit naik nya. Terima kasih.

3 Balas

Saya pon hb maintain takat 10 je start dari 17 weeks sbb doktor bagi zincofer, tak load dgn saya mkn asyik muntah tak kira la ambik pagi dgn mlm sama jgk muntah kluar segala mknan, then dpt tukar ubat ke iberet alhamdulillah takde muntah, cuma hb pon tetap sama tak naik2. Last2 saya try mkn buah anggur hitam dgn minum air delima malam2 buat camtu, skrg 29 weeks chekcup baru ni naik hb dri 10.2 ke 11.1 alhamdulillah. Cuba la sis, jambu batu saya dah cuba tapi tak load dgn saya. Anggur hitam menjadi plak naiknya🤲🏻

1mo ago

cuba makan ubat bersama dengan air sunquick pastu terus telan pape sikit bgi dia tak keluar. sy mesti ada makanan atau buah dan pati delima bila nk makan ubat klau tak semua kluar balik dengan

Nak muntah ke mkn iberet/zincofer? Kalau muntah mkn sblm tidur sis. Saya mkn iberet sblm tidur, nurse suggest mcm tu. Pastu bykkan mkn bayam n jambu batu. Saya haritu hb drop 9.9 kena marah ngan doc. Alhamdulillah mkn iberet sblm tidur, bykkan bayam n jambu batu, hb naik la jugak 11.2 dlm 2minggu

2y ago

saya makan pagi & malam sama je sis. banyak kali cuba tukar waktu makan. Mmg keluar balik selalunya. terima kasih atas cadangan sis ☺️

sis cuba jus mama mariam

2y ago

saya mkn pil new obimin 1 tablet per day dan utk tingkatkan hb, saya cuba jus mama mariam pagj satu sudu, malam satu sudu..alhamdulillah ok