Briskwalk, Hiking or Jogging First Trimester?

Hi ada ke yg briskwalk or jogging time first trimester? Okay ke. Time sy first pregnancy dulu dr tak suroh sy briskwalk for 1st trimester. Yg first keguguran. Skrg sy pregnant lagi dan officemate sy selalu nak bawa sy pergi join briskwalk or hiking sy ckp dr tak suroh tp diaorg tak percaya. Diaorg sound mcm “jalan pun tak boleh ke?” . Ada ke yg pergi hiking or briskwalk first trimester?

23 Balas

Jangan awak. Takpayah pedulikan mereka. Nanti gugur lagi awak yang susah. Bed rest je sebab da pernah ada pengalaman keguguran. Kena jaga awal kandungan. Macam saya la .saya penat dkt rumah jaga anak sulong pon da bleeding awak. Ni lg nak hiking bristwalk takpayah lah

saya pun ada sejarah miscarriage.. doktor suruh bedrest banyak time first trimester...nak aktif sikit masuk 2nd & 3rd trimester baru boleh.. alhamdulillah sekarang anak dah 6 bulan.. dengar cakap doctor je sis jangan dengar cakap orang lain

akak first trimester mcm mayat hidup..bgn pn xbape blh.. mkn apa pn xblh.. keluar msk spital bape kali.. abaikn ckp2 yg xokay tu k.. psl brisk walk dgn hiking tu xpyhla buat lg.. rehat dlu k.. jg kesihatan n jgn lupa mkn asid folic k dik..

apa2 org ckp jgn layan yee ... 1st trimester perlu hati2 ... tidak boleh buat bnda2 yg berat ... angkat berat , senama berat , jalan jauh sangat ke membuatkan keletihan sgt ... jgn buat sebaiknya duduk di rumah ambil rest jee ... 1st t

kalau ada sejarah keguguran better elakkan dulu dari outdoor activities walaupun takat briskwalk. potensi untuk bleeding dan keguguran tetap ada. kalau pergi camping ok lagi cuma jangan angkat berat². biar orang lain yg setup.

kalau baru lagi rasa mcm better takyah la, sbb kandungan tak berapa kuat lagi kan. even maybe sblm preg. awak aktif sukan ke apa, tapi time preg. n ada sejarah keguguran ni, better jaga dulu la .

klu sblum preggy, sis memg org yg aktif, rse nye xde ape masalah klu sis nk truskn klu larat.. klu sblum preggy x penah join ape2 aktiviti mcm nie, better jgn..

1mo ago

jawapan tt sbenanye da ade dlm soalan dye tu..

jaga kandungan lagi penting awak.. yg ni pun dah boleh nampak sikap sebenar officemate awak tu.. tak payah rapat2 atau dengar sangat dengan org macam tu..

tgok kemampuan diri sis..jgan dgar cakap org..klaw jadi apa2 bukan org lain tggung..kita sendiri yg tggung

hiking tu bukan yg panjat2 bukit ka? jaga diri awak.. kwn awak x tau keadaan badan awk..