ALAHAN 1 TRIMESTER

Ada ke yang hamil takde alahan langsung, sampai lah beranak? Haritu saya ada pegi scan , pastu doc tu lebih bagus kalau ada alahan. Itu maknanya anak kamu sihat…. Saya sgt terkesan ya dgn statement doc tu😂 sebab saya alhamdulillah, takde alahan apa buat masa sekarang, lalu makan, muntah2 pon tak, takde morning sickness langsung…apa pendapat sister2 semua🥰 Pertama kali hamil,, biasa lah🥹

53 Balas

Anak sulung sy takde alahan smpai bersalin. Berat naik dgn jayanya hahah. Nk dekat bersalin ada la turun sikit. Tpi nurse ckp tu tanda² dah. Ni nombor dua, awal-awal dia dah bagi maknya mual 😂😭 org kata alahan teruk ni baby girl tak sure betul ke tak. Yg sulung boy. Takde alahan 😂

9mo ago

saya anak 1st xde alahan langsung. kuar baby girl. 2nd ni dari 4w sampai 10w teruk sgtt² tiap pagi mual, bau tumis pun mual, bau perfume laki pun aaaa segalanyaaa & rasa nak tido je. tapi xtw laa baby boy ke girl ni. Doakan sy dpt baby boii kali ni ye.. 😃🤲🏻

Sy ms dr pregnant ank sulong memg jnis alahan teruk.. slalu masuk wad drip ai berbotol2.. ada jgk doc bgtw sama mcm tu. alahan adalah kandungan yang sgt sht. sy igt doc tu nk sdpkan ht sy je nk bg smangat. tp sy mmg jnis mkn ikut main bedal je.. nenas mkn, durian berbiji2 mkn..

InsyaAllah baby sihat..ada alahan atau tidak,bkn la dpt menentukan baby sihat ke tidak..kalau ikutkan yg ada alahan tu lg berisiko kepada ibu & baby.doa yg baik2,pikir yg positif sahaja ya mommy..semoga semua ibu2 yg pregnant dpt melahirkan baby dgn selamat dan sihat🫰🏻

Entah la dlu sy percaya jugak sbb katanya kalau ada alahan, baby tga membesar dlm rahim.. Tp sy second pregnancy alahan teruk betul, tp last2 blighted ovum.. Jd sejak tu sy dah kurg percaya dah.. Haha so ikot nasib je sbnrnya ada yg ada alahan, ada yg takde..

9mo ago

kan sy pun camtu first pregnacy alahan kuat xlama gugur BO rupanya.second baby alahan biasa2 ja,tp kehamilan normal.

awak ketuk doctor tu. pepandai je cakap. saya 1st&2nd pregnancy xde alahan sampai bersalin. alhamdulillah baby keluar elok sihat je. 1st baby masa lahir 3.15kg. sekarang dh usia 2tahun++. 2nd baby lahir 3.52kg. sekarang dh 7bulan++. last timbang masa 6bulan 7.3kg

sye pun pernah dgr mcm tu 😓 mula2 risau jgk , tp positif je , doc kk ckp kdg2 bby dah besar baru dtg alahan , bru ni scan 18w bby membesar elok , Alhamdulillah ,walaupun xde alahan terok ,cuma loya2 kdg tu , ngntuk, sakit belakang , stay positif ya sis ❤

Alhamdulillah saya dah 35 minggu preggy dr start preggy xde alahan sampailah sekarang ni 😊 Husband je masa first trimester kdg2 mual pening kepala 😅 Alahan pergi ke bapak baby 😅 So far baby pon ok je sepanjang preggy ni xde apa2 masalah ..

saya pun first time pregnant. takde alahan apa2 lagi sampai tertanya2 betul ke aku pregnant ni 😂 tapi husband ada la muntah pagi2 cuma tak kerap, bila tanya dia kata biasa la tu muntah pagi.. risau alahan morning sickness tu pergi ke dia 😂

tak tentu juga.. ada benar ada juga yg tak... kalau x awk da alahan mgkin husband.. sepupu sy mak die yg alahan🤣🤣 sebenarnya lagi helok x da alahan... awk pon relax je.. boleh tgu baby bumb membasar je nanti😂

sy ank prtama smpai la no3..tkdak alahan lansung...tp mai hat no 4 ni alahan dy dh jadikan sy mcm kain buruk 🤭🤭...alahan tu bertahan sbulan lebih mcmtuh je..lpstuh dh hilang..skrg dh 7bln lebih dh..alhamdullillahhh