First Baby

Hai, assalamualaikum. Normal ke kalau trimester pertama memang takde alahan langsung, sekarang dah masuk 10 weeks. Tapi langsung takde alahan. Makanan pon semua boleh masuk #firstbaby #ingintahu

29 Balas

Waalaikumussalam,kalau tak ada alahan langsung, Alhamdulillah beruntung awak. kalau ada Alhamdulillah jugak lah,dapat melalui mcm mana rasanya saat alahan tu,yg tak semua ibu² dapat alami. lagipun baru 10w sis. saya masuk 12w baru kena alahan. sungguh,rasa tak sanggup nak hadap. sakit nak bersalin pun saya tak menangis,tapi ngadapkan alahan ni sampai menangis dibuatnya. suami pun sampai naik pelik 😅. mujurlah suami sentiasa bagi sokongan dan kata² nasihat. anak² yg lain pun sentiasa memahami. tapi lain anak mmg yg ada tak sama.mcm saya mengandung anak sulung dan ke tiga ni,kena alahan teruk. astu manjang asik lapor je nak makan tak boleh. mengandung anak ke dua,tak ada alahan langsung. selera makan. tapi tak rasa lapar. 1 hari tu kadang 1 kali je sy makan. perut rasa kenyang je. berat pun naik siket je. ape² pun,yg penting bby dan mmy sihat ye. jangan lupe jaga kesihatan, pemakanan juga emosi. semoga Allah permudahkan urusan kita semua saat hamil dan bwrsalin nanti..Aamiin Ya Rabbal Alamin 🤲🏻❤️

Wslm... jgn bimbang xde alahan.. malah bersyukur.. xsemua org dpt merasa mcm ni.. kdg x semestinya ok smpai ke beranak.. kdg trimester ke 2 ade je yg tetibe alahan.. ade jgk masuk trimester ke 3 yg baru alahan.. lain badan lain rasanya.. kalau xalahan pun mgkin ade perubahan hormon kot lain.. perasaan ke.. ape ke.. mesti ade jgk sikit2.. kalau xde bersyukur sgt2.. mgkin ujian kot lain.. papepun jaga diri.. jaga mkn.. jaga kesihatan..

jangan mintak alahan sis,😆dah 4bulan saya ni alahan dengan nasi,dengan semua yg karbo. lani karbo saya boleh makan nestum je. yg lain saya banyak makan ayam, tu pun ada hari bila saya makan pun boleh muntahkan balik. ikan pun ikan selayang je boleh makan. makan ikan lain memang 15-20minit lepastu muntah lagi. daging memang taboleh terus. seafood pun sama. makanan masam2 tk teringin.

waalaikumussalam. beruntung tu sis kalau takda alahan. just enjoy your pregnancy. normal ja ada orang yang tak alami alahan waktu mengandung ni. tiap orang tak sama. even ada ibu ibu yang lain anak lain pengalamannya. janji sis & baby sihat bersyukur la takda alahan. semoga sihat selalu keduanya ya 😊

2y ago

semoga dipermudahkan semua urusan sis ye. semoga sis dengan baby sihat selalu. kesian pulak kalau alahan teruk macam tu

Best sis takda alahan. Sy punya alahan start week 6 smpai skrg week 9. Tp on off.. paling sy tak suka bila mual2 tu & pndai rasa nak muntah. Tp stakat ni sy takda muntah2 lg. Just mual2, kdg masa nak makan pn pandai mual. Kdg xda selera nak mkn, tp sy paksa.. takut xda nutrisi utk kandungan

normal dan bersyukur sis 😂 Sy first pregnancy alahan teruk ya Allah. tak sanggup kalau teringat balik. asal makan muntah. bangun pagi muntah. siang muntah. malam nk tido muntah. time tu kalau kena campak tepi jalan pun dah tak pedulik dah. langsung tak larat 🤣

wasalam sis normal tu. untung sis takde alahan. saya dah 11 weeks alahan datang belah malam je mual muntah. pagi saya ok 🥲 seksa sgt time nak tidur sebab waktu malam waktu kita rehat kan. tapi kena night sickness pula 😅

2y ago

kita sama sis 11 week alahan dtg belah malam.. siang ok jer.. bila waktu malam mual muntah semua dtg😅..

hiii, saya dh 19weeks, tak ada alahan bau pening muntah yang teruk cuma kulit je kalah, gatal gatal. . makanan pun semua saya boleh telan as usual, alhamdulillah baby tak cerewet. . hehehe enjoy your pregnancy journeyyy 💞

normal..jgn la minta2 alahan tu ☺️..sy memula preggy mcm sis juga..pelik xde alahan..skli alahan dtg minggu ke 12 cmtu..smpai nak masuk 3rd trimester x habis lg..pantang ade bau pelik sikit, muntah..☺️☺️

2y ago

Tk ada apa yg pelik selagi perut xsakit sngat2 n tk kluar darah bby kita selamat . Insyallh . Sy msuk 8w xde alahan cuma rase mual tk muntah . Pastu 2 3 hari sakit dada tercucuk2

normal sis. sy nak masuk 13w terus muntah dan mual. 1w-12w dulu kemain enjoy makan semua. apa alahan pon xde kecuali dgn lagu slowmo je. sekarang baru tahu siksa nye semua tu. naik 13w bagi package semua. 😅😅